Reisdocumenten

Reisdocumenten

Naast een paspoort en visum zijn er nog een aantal belangrijke reisdocumenten die in orde moeten zijn voor een wereldreis. Denk maar aan het gele boekje met bewijs van inenting. Of een internationaal rijbewijs indien je een auto wil huren. Welke documenten heb je nodig? Hier lees je waar je allemaal aan moet denken als je voor een langere periode gaat reizen.

Paspoort

Onze standaard paspoorten zijn in maart 2018 verlopen en hadden een geldigheidsduur van 5 jaar. Wij hebben ze vervangen door een zakenpaspoort. Dit is een extra dik paspoort met 66 bladzijden voor stempels en visa, in plaats van 34. Sinds maart 2014 is een paspoort tien jaar geldig. Komt dat even goed uit! 🙂
Sommige landen buiten de EU stellen eisen aan de resterende geldigheidsduur van je paspoort. Dit reisdocument moet bijvoorbeeld bij binnenkomst nog minstens een aantal maanden geldig zijn. Check voor vertrek de website van de ambassade van het land van bestemming zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. En controleer ruim van te voren de geldigheid, zeker als je niet precies weet hoe lang je reisavontuur gaat duren.

En.. Ben er zuinig op! Als je je paspoort bent verloren, ben je dus ook je visa kwijt. Beide reisdocumenten dien je vervolgens opnieuw aan te vragen. Als ze in het water vallen ben je wellicht even ver van huis. Wij bewaren ze daarom in een afsluitbaar plastic zakje.

Visum

Naast een geldig paspoort heb je in veel landen ook een visum nodig. Met dit document heb je toestemming om het land voor een bepaalde duur te mogen bezoeken. De blanco bladzijden in je paspoort worden gevuld met behulp van een stempel een stempel, zegel of sticker. Een visum moet je aanvragen in de ambassade of het consulaat van de te bezoeken landen. Sommige landen eisen naast je paspoort met visum ook nog eens een “permit” om het land in te mogen zoals Tibet (Tibet travel Permit).
Zorg dat je op tijd weet of het visum vooraf verplicht is of dat je ook een visum bij aankomst kunt krijgen. Mocht het beide mogelijk zijn, vergelijk dan de verschillen. Een visum vooraf is vaak langer geldig dan een visum bij aankomst. Een visum bij aankomst kun je niet altijd verlengen. Denk er ook aan dat je voor sommige landen in het bezit moet zijn van een retourvlucht of een doorreisticket naar je volgende bestemming.

Het visum voor je eerste bestemming kun je (indien nodig) voor vertrek in Nederland regelen. Het aanvragen kan bij de ambassade of consulaat van het land van bestemming. Je vindt ze vaak in Den Haag of Amsterdam. Als je langs gaat vergeet de volgende items niet:

 • Een geldig paspoort
 • Minstens 2 pasfoto’s
 • Aanvraagformulier
 • Geld

Maak een lijst met de adresgegevens van de Nederlandse ambassade van de landen die je gaat bezoeken. (In geval van nood)
Handige websites:
https://visum.nl
https://www.visumdienst.com

Reisdocumenten Visum

Europees Medisch Paspoort

Dit is een boekje ter grootte van een normaal paspoort en opgesteld in elf Europese talen. Met dit boekje kan een hulpverlener in het buitenland eenvoudig de medische gegevens van de patiënt opzoeken. Denk hierbij aan je bloedgroep, medicijngebruik, allergieën etc. Ook is vermeld wie de behandelend arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd moet worden. Het EMP is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken en medische specialisten.

Internationaal bewijs van inenting

Elke reiziger kent het wel. Dit geel kleurig boekje ten behoeve van inentingen tegen gele koorts en andere vaccinaties die door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden aanbevolen. Het boekje is voorzien van uitgebreide informatie voor artsen en reizigers. Het Internationaal bewijs van inenting is meertalig. Gele koorts is de enige ziekte waarvoor landen aan de reiziger een internationaal bewijs van inenting mogen vragen bij binnenkomst. Soms moet het bewijs al bij een visumaanvraag worden overlegd.

Internationaal rijbewijs

Het internationaal rijbewijs is een verkeersdocument dat in veel landen wordt vereist (ook voor het huren van een auto). Dit papieren document is niet meer dan een vertaling van je rijbewijs in meer talen. Het document is te koop bij alle ANWB vestigingen en kost €18,95. Het internationaal Rijbewijs is alleen geldig in combinatie met je “normale” rijbewijs. Dit laatste plus een recente pasfoto moet je meenemen voor de aanschaf van het internationale rijbewijs.
Het document is maar een jaar geldig. Mocht je net zoals wij langer dan 1 jaar reizen zonder terugkomst naar Nederland dan heb je dikke pech. Het kan helaas niet meer door iemand anders verlengd worden.

Kopieën van alle reisdocumenten

Voordat de reis begint maken we kopieën van een aantal belangrijke zaken. Deze worden zowel online als bij familie opgeslagen en een aantal nemen we mee op reis. Een kopietje van: Paspoort, rijbewijs, pinpas, creditcard, bewijs van inenting, medisch paspoort, verzekeringspolissen, bewijs van uitschrijving GBA, simkaart gegevens, tickets en rekeningen van alle elektronica. En niet te vergeten, een overzicht met alle belangrijke contactpersonen en telefoonnummers. Om gratis en veilig je documenten online op te slaan kun je terecht bij Microsoft OneDrive maar natuurlijk ook bij de cloud dienst van Android (gratis 15GB!) of bij Apple (gratis 5GB).

Ticket

Last but not least: De tickets! De reis begint in Thailand Zuid-Afrika! Daarna reizen we waarschijnlijk door naar Azië. De eerst volgende tickets worden 2 enkeltjes Johannesburg. We gaan uit van een globale route met de vrijheid om hier gemakkelijk van af te kunnen wijken. Bij een RTW ticket ben je minder flexibel, meestal gebonden aan een periode van een jaar en niet alle bestemmingen passen in zo’n ticket.

Vergeet niet om de gegevens op je vliegticket te controleren. De namen op de tickets moeten exact overeenkomen met de gegevens in je paspoort.


8 antwoorden
 1. sandra
  sandra zegt:

  Hoe doen jullie het met de visa van de vervolg landen? Ben ik wel benieuwd naar. Wij hebben zelf niet goed opgelet voor Bali. Langer dan 30 dagen moet je een visum aanvragen. Is best een gedoe als je het ter plekke moet regelen. Sylvester vliegt daarom met Bas naar Thailand om die rompslomp niet op vakantie te hebben.

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Hoi Sandra, een gratis visum in Indonesië kun je niet verlengen. Gelukkig dat jullie nog kunnen border-hoppen. Dit kan in Zuid-Afrika bijvoorbeeld niet meer.
   Wij weten onze route nog niet precies maar van een aantal landen hebben we al wat informatie over visa- en het verlengen daarvan verzameld. Voordat wij Zuid-Afrika verlaten kijken we naar de visum voorwaarden van onze volgende bestemming. Die voorwaarden kunnen nog wel eens veranderen.

   Beantwoorden
 2. Patries
  Patries zegt:

  Heej goed goorganiseerd zooitje! ? Dit lijkt me een goeie opsomming van wat je nodig hebt op reis.
  Tip in de praktijk: laat je paspoort opgesloten achter slot en grendel in je backpack in je hotel zitten en neem op straat alleen kopietje mee. In sommige hotelletjes is de kans dat je kamer gerooft wordt helaas weer wat groter, even aankijken dus ?. Veel mensen denken dat je ‘m altijd bij je moet hebben maar daar komt de meeste ellende van. Een kopie is in het gros van de landen voldoende. Wij kozen tot nu toe (bijna) altijd voor optie 1. En minstens zo belangrijk: je bankpasjes, zelfde verhaal… plus, niet alles bij elkaar stoppen ??
  Helaas hebben we aan den lijve moeten ondervinden dat het internationaal rijbewijs tegenwoordig niet meer door iemand anders aangeschaft kan worden, was het maar waar ?? Het gele boekje, jajaja… we bewaren ‘m goed… de dag moet nog komen dat ze er naar vragen. Maar ik geloof dat we die gele koorts stempel binnenkort echt mogen showen! ?
  Misschien overbodige tips die jullie al lááááng weten, maar je kunt niet veilig genoeg zijn ??‍♀️ Ik hou jullie graag heel en wens jullie een behouden vaart! ?
  Nog 24 dagen…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *