Geldzaken wereldreis

Geldzaken op reis

Zo’n lange reis kost je een aardige duit. Als het dan eindelijk zo ver is, wil je ook dat je geldzaken goed geregeld zijn. Wat zijn de transactiekosten als je geld opneemt buiten de EU? Heb je een creditcard nodig en zo ja, welke? In dit document vind je het antwoord op deze vragen. En wie weet kom je hier nog iets tegen waar je niet aan gedacht zou hebben! Gelukkig kun je heel veel geldzaken al vooraf regelen, zodat je lekker kunt genieten van een zorgeloos reisavontuur.

Wereldpas

Om onderweg alles gemakkelijk te kunnen uitgeven zorgen we voor 2 wereldpassen, 1 creditcard en enkele contante Dollars. Omdat onze huidige pinpassen al een aantal jaar oud zijn vragen we voor vertrek nieuwe pasjes aan. Als de bank de mogelijkheid biedt kunnen we eventueel een 3e pinpas aanvragen. Deze bewaren we bij onze (schoon)ouders die we tevens machtigen zodat ze in geval van nood eventuele bankzaken kunnen regelen.
Met je pinpas kun je standaard pinnen in landen binnen Europa. Voor alle overige landen moet je eerst je Wereldpas ‘aan’ zetten. Het beste regel je dit voor vertrek. Zorg ervoor dat je niet (teveel) rood kunt staan. Word je pinpas geskimd, kan er niet meer geplunderd worden dan wat er op je rekening staat. En contactloos betalen kan wat ons betreft uitgeschakeld worden uit veiligheidsoverweging.

Transactiekosten

Het is belangrijk om bij je bank te vragen naar de transactiekosten in het buitenland. Wij hebben een rekening bij de SNS bank. Met een SNS wereld pinpas betaal je vanaf november 2019 in niet-EU landen €4,00 per opname en €0,30 per betaling. Sommige banken in het buitenland brengen nog extra kosten in rekening voor pinnen. Besluit je om over te stappen naar een andere bank, doe dit dan geruime tijd voor vertrek, in de periode dat je nog werkt. Afhankelijk van de voorwaarden kan het in het begin belangrijk zijn dat er op een vaste periode geld binnen komt op de nieuwe rekening.

Geldzaken op reis

Geld opnemen en betalen: De kosten

Door Reisdna werden wij gewezen op de voordelen van een Visacard. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien betaal je 1% koersopslag met een max van €1.50 bij een geldopname. De lagere kosten bij gebruik van de Visacard gelden alleen als je positief staat, anders betaal je 4%. Dit betekend dat je geld stort op je Visacard net zoals bij een betaalrekening. Het nadeel is dat de creditcard maatschappij een minder voordelige wisselkoers hanteert in vergelijking met bijvoorbeeld de SNS bank.

Bij de SNS bank ben je in vergelijking met andere banken goedkoper uit maar de Visacard komt duidelijk als winnaar uit de bus. Bij een betaling is onze reguliere bankpas voordeliger. Voor een korte reis moet je je afvragen of het nut heeft gezien de jaarlijkse kosten van €36.50. Voor een lange reis is dit een mooie oplossing! Daarbij is de kaart het eerste jaar gratis en je krijgt een bo bo bol.com tegoedbon van maar liefst 50 Euries! En Visa is wereldwijd gezien de meest geaccepteerde kaart.
Dag-week-of maand limieten kun je aanpassen. Houd dit zo laag mogelijk. Vergeet daarbij niet dat je ook nog een andere pas hebt waarmee je kunt pinnen en betalen.

BetaalpasPinnen buiten de EUBetalen buiten de EUPin DaglimietBetaal daglimietOverige kosten
SNS pinpas€4.00 per opname€0.30 per betaling€500€750
SNS Mastercard€4.50 per opname€0.15 per betaling€500-5000€500-5000€15,75 per jaar
Rabobank pinpas basis€3,50 + 1.2% koersopslagKoersopslag 1.2%€1250 per week€5000 per week
Rabobank Mastercard€4,50 + 2% koersopslagKoersopslag 2%€1000 per maand€1000 per maand
Visacard4% bij een lege rekening, 1% als er geld op staat, met een max van 1.50Koersopslag 2%€2000€2000€36,50 per jaar waarvan het eerste jaar gratis incl cadeaubon van Bol t.w.v. €50,00

Overige geldzaken

 • Internetbankieren is gemakkelijk om onderweg de gewone rekening minimaal aan te vullen met het geld van de spaarrekening. Geldzaken worden uitsluitend gedaan op onze laptop of mobiel en niet op een pc in een internetcafé.
 • Tevens maken wij gebruik van NordVPN. Deze software levert een beveiligde verbinding met geavanceerde encryptie, zowel op beide mobiele telefoons als op de laptop. Zo kunnen wij veilig internet bankieren over onbeveiligde internetverbindingen tijdens onze reis.
 • Bewaar je creditcard, je wereldpas en je digipas/random reader niet op dezelfde plek.
 • Zorg er voor dat je het telefoonnummer bij de hand hebt, wat je moet bellen om je pinpas of creditcard te blokkeren wanneer er iets is gebeurd.
 • Als je geld moet wisselen, informeer dan eerst bij de receptionist in een hostel naar de mogelijkheden. Wissel nooit geld om op straat. Als de wisselkoers met een bank niet veel verschilt is dat het risico al helemaal niet waard.
 • Houd tijdens het betalen ten alle tijden de inhoud van je beurs uit het zicht van omstanders.
 • Zorg dat je voor vertrek een idee hebt over de valuta van je bestemming. Misschien hebben ze de voorkeur voor US Dollars i.p.v. de lokale munt als betaalmiddel.
 • Installeer een gratis wisselkoers-app zoals Wisselkoersen plus.

Last but not least: Pinnen doe je in het meest gunstige geval overdag bij een pinautomaat bij een bankgebouw. Mocht er iets fout gaan, dan kun je direct naar binnen om te vragen wat er mis gaat.


2 antwoorden
 1. Jos Lenders
  Jos Lenders zegt:

  Goed artikel!
  Nog een tip: in veel landen heb je pinautomaten in het bankgebouw, vaak met bewaking. Bij deze automaten is de kans het kleinst dat er skim apparatuur geïnstalleerd is dus een stuk veiliger.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *