Wereldwonder Petra

Vanaf het Petra Gate hostel naar de roze woestijn stad Petra

Vandaag is het dan zover, we gaan naar Petra, een van de 7 wereldwonderen op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Een groot deel van Petra’s aantrekkingskracht ligt in de spectaculaire ligging aan de rand van de Wadi Araba. Vanuit ons hostel Petra Gate vertrekken wij met de auto. Te voet kan ook. ’s Morgens is het nog aangenaam maar als we de hele dag in de hitte doorbrengen heb je geen zin meer om terug te lopen naar Wadi Musa.

Door de Siq naar het Wereldwonder Petra

Om 6 uur ’s morgens komen we aan op de parkeerplaats vlakbij de kassa. We verwachten een rij met mensen, maar er is nog niemand. Van het loket naar de ingang van de Siq is het nog eens 700 meter lopen over een zandpad door de oude Wadi. Dit stuk wordt Bab as-Siq genoemd, poort tot de kloof.

Bab as-Siq

Wereldwonder Petra

Even later volgt het imposante Obeliskengraf.

Dit dankt zijn naam aan de 4 piramidevormige pijlers in de gevel van 7 m hoog, die wellicht samen met het beeld in het midden de 5 overledenen voorstellen; in de tombe werden namelijk 5 graven gevonden. De toerist van nu komt, net als de vreemdeling van vroeger, Petra binnen door de Siq, een smalle kloof van ca. 70m hoog. Hier en daar maar 4m breed en 1,2km lang.

We horen alleen de vogeltjes fluiten en onze eigen voetstappen, kippenvel momenten. Wie had dat nou verwacht dat we hier met zijn tweetjes zouden lopen!? Jordanië is een politiek stabiel land en er is geen negatief reisadvies maar toch blijven veel toeristen weg..
Als de kloof nauwer wordt en je voetstappen tegen de hoge rotswanden echoën, zie je door de smalle lichtspleet in de verte een roze kleur schemeren. Bij elke bocht denken we dat we “Al Khazneh” in beeld komt. We vinden het spannend! Langzaam opent zich dan voor je het uitzicht op Petra’s beroemdste en meest afgebeelde monument: Het Schathuis van de Farao oftewel Khanze el-Firaun. Het is een van de rijkst versierde grafgevels van heel Petra. Net zo indrukwekkend als wij van te voren dachten.

Indrukwekkend, spannend en bloedheet!

Wereldwonder Petra Jordanië

Een onvergetelijke ervaring

We drinken een kop koffie en staren een half uurtje om ons heen, vol verbazing. We knippen de beroemde foto, maar het gevoel is niet vast te leggen. Het wereldwonder Petra is immens groot, er zijn ook off the beaten tracks, voor de dare devils. Sommige bezienswaardigheden zijn zelfs 3 uur lopen en dan moet je nog 3 uur terug om weer in het centrum te komen. We wandelen de hele dag door de oude stad. Het is een onvergetelijke ervaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *