North Seymour Island

North Seymour Island

Eén van de meest indrukwekkende momenten tijdens onze cruise langs de Galápagos eilanden is een bezoek aan North Seymour Island. Het is de thuisbasis van grote groepen blauwvoet genten, zwaluwstaart meeuwen en fregatten. De crew maakt ons om 5:30 uur wakker met ouderwetse klingel bel. Een uur later varen we met de zodiac naar North Seymour.
Als we naar het eiland varen zien we de fregatten al ‘aasgieren’. Hij vangt zijn prooi zelf op zee, of pikt het van andere vogelsoorten in de lucht of op het water. Prachtig om te zien hoe ze bijna stil hangen in de lucht om het hapje zorgvuldig weg te pikken bij een andere vogel die net een visje heeft gevangen. Via de lava stenen klauteren we het eiland op.

tapdans in slow motion

We zien de blue footed boobies ( blauwvoet Jan van Gent) hun paringsdans uitvoeren. Een mooie tapdans in slow motion, die clownachtig overkomt en gepaard gaat met grappige geluidjes. Ze hebben ook hele aparte vogelnesten, een schone cirkel met daarom heen de uitwerpselen en wat steentjes of fijne koraal. Een paar blauwvoetjes vliegen in de lucht op zoek naar vis. Deze vangen ze door vanuit de lucht een prooi te zoeken waarna ze een duik in het water nemen om de vis te pakken. Dit gebeurt af en toe zelfs van een hoogte van 15 meter. Net voordat ze als een speer in het water verdwijnen vouwen ze de vleugels in.

We zien ook mannetjesfregatten die hun keelzakken opblazen om te sjansen met de vrouwtjes. De vleugels wijd en de kop in de nek zodat de overvliegende vrouwtjes vanuit het luchtruim goed zicht hebben op de rode opgeblazen keelzakken. Als ze een partner hebben gevonden en de daad is verricht mag het vrouwtje haar kopje laten rusten op de rode keelzak.

Fregat met zijn opgeblazen rood gekleurde keelzak

North Seymour Island - Fregat

En stukje verderop zijn ook de vrouwtjesfregatten. Een paar vrouwtjes hebben al jonkies. Volgens onze gids Angel zijn deze nu ongeveer 3 maanden oud. De fregatten bouwen hun nesten op het struikgewas.

Fregata magnificens

North Seymour Island - jonge Fregat

De Galápagos land leguaan loopt hier ook voor onze neus. Hij valt erg op door zijn gele kleur. Ze worden ca. 1 meter groot en wegen ongeveer 13 kg. Ze leven van bladeren en vruchten van de cactussen maar kunnen ook insecten eten.

Landleguanen eten zowel de bladeren als de vruchten van de Opuntia-cactus

North Seymour Island - Galapagos land leguaan

Na deze prachtige wandeling lopen we naar de waterkant, daar liggen een paar zeeleeuwen met hun jonkies van 4 maanden oud. Nou, en dat was pas het begin van de dag!


Galápagos fotoalbum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *