Jatiluwih Rice Terrace

Serieuze scootertocht naar Jatiluwih

Op onze veranda wordt het ontbijt geserveerd, banana pancakes en een grote kom vers fruit. Vandaag willen met de scooter naar Jatiluwih om de mooiste rijstvelden van Bali te bezichtigen. Het ligt op 45 km van Ubud en dat is voor Balinese begrippen een serieuze scootertocht. Ideaal om dit op eigen houtje te doen!
Als we de scooter willen pakken zien we dat er een offertje op het zadel van de scooter ligt. Een gevlochten mandje van palmbladen gevuld met rijst, bloemetjes en andere lekkernij zoals snoepjes of een sigaret. Dat wordt besprenkeld met water en er wordt wierook bij aangestoken. Dat heeft mijn moeder vanmorgen gedaan, voor een veilige reis en goed geluk zegt de zus van Yannick.. Ze pakt het offertje en steekt het achter de nummerplaat. We bedanken haar voor dit lieve gebaar en bemand met navigatie op ons mobieltje gaan we op pad.

Spectaculaire uitzichten

Af en toe stoppen we om te kijken of we nog goed zitten. Morgen moeten we onze oordopjes maar meenemen zeg ik tegen Aäron, dan hoor je waar je heen moet. Lekker slim om daar nu pas achter te komen natuurlijk maar het gaat goed. De scootertocht biedt het ene na het andere spectaculaire uitzicht over koffie- en cacaoplantages, kokosnoot palmen, bananen- en mangobomen. 2,5 uur later rijden we na veel tussenstops Jatiluwi binnen. .

Jatiluwih ligt in het centrale bergmassief van Bali en doet zijn naam die ‘werkelijk schitterend’ betekent, eer aan. Het dorp ligt op 850 m hoogte tussen eeuwenoude rijstterrassen.. De panorama’s vanaf de smalle, kronkelende 18 km lange weg naar Jatiluwih illustreren waarom deze rijstvelden genomineerd zijn als Werelderfgoed. Als je het dorp binnen rijdt betaal je 1 x 20.00 RP (euro 1,35) per persoon. Je mag dan overal stoppen en door de rijstvelden wandelen. Deze streek wordt de graanschuur van het eiland genoemd. Het is de enige plaats ter wereld waar per jaar 3 rijstoogsten plaatsvinden. De rijst wordt verbouwd in terrasvelden die trapsgewijs oplopen.

Padi Bali restaurant

Al wandelend door de rijstvelden volgen we het water dat door slootjes en bamboe buizen wordt geleid. Onderweg staan verschillende eethuisjes waar het met een prachtig uitzicht goed (rijst) eten is. Het restaurant Padi Bali waar we ’s middags eten is een goed voorbeeld hiervan. Op de terugweg naar huis moet we letterlijk en figuurlijk bijtanken. Het is op sommige plaatsen wat drukker op de weg dus moeten we heel geconcentreerd rijden wat best vermoeiend is. Benzine vind je overal langs de kant van de weg in kraampjes langs de kant van de weg in literflessen of bij een tankstation.
Moe maar voldaan komen we terug in Ubud. ‘En? Waar zijn jullie geweest?’, vraagt de zus van Yannick.  ‘Naar Jatiluwi’ zeggen we….. ‘Noooooo really!? With the scooter!?’ Ze verklaard ons voor gek, dat doet niemand hier.


Fotoalbum: Bali

2 antwoorden
  1. Monique
    Monique zegt:

    Wat een heerlijk verhaal. Ik was in oktober ’16 op Bali en ging naar Tegalalang .Ook zó mooi. Volgende keer ga ik naar Jatiluwi. Bali is zo fijn
    Dank jullie wel

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *