Stedentrip Lissabon

Stedentrip Lissabon

Eu amo lisboa! De geur van koffie en Pastéis de Belém, de fleurige pasteltinten van Alfama en de prachtige miradouros waar je zo lekker kunt dagdromen. Slenteren en genieten door de sfeervolle smalle straatjes. Heuvel op & heuvel af in Lissabon! Verschillende wijken met elk hun eigen charme. 7 dagen lang genoten we in en rondom deze geweldige stad.

We kochten een ‘Viva Viagem’ kaartje bij de metro waarmee we de hele week gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Je betaalt eenmalig 50 cent voor de kaart en laadt het dan op. Het voordeel van deze kaart is dat je het steeds opnieuw kunt opwaarderen en geen last hebt van een dagkaart waar nog saldo op staat of een te dure weekend Lisboa Card. Deze kaart is geldig voor de tram, bus, metro en zelfs de boot! Super handig, goedkoop en verkrijgbaar bij alle automaten van metrostations. De metro bestaat uit 4 lijnen met een totale trajectlengte van 37 km en zijn er 40 stations die aan een lijn gelegen zijn en 6 overstapstations. Naast de tram hebben wij hier het meeste gebruik van gemaakt.

Praça do Comércio

Dit prachtige ‘Paleisplein’ ligt in de wijk Baixa. Hier stond vroeger het Koninklijk Paleis voordat het werd verwoest door de aardbeving van 1755. Bij een van de vele restaurantjes kun je onder het genot van een kopje koffie genieten van het mooie uitzicht over rivier de Taag. Recht tegenover de Taag prijkt de 19e -eeuwse triomfboog , mooi gedecoreerd met belangrijke historische personen zoals Vasco da Gama en precies in het midden van het plein staat het ruiterstandbeeld van Koning Jose 1. Als je meer informatie over Lissabon wilt kun je op dit plein terecht bij het Lisboa Welcome Centre. Bij het station tegenover de triomfboog vertrekt o.a de tram 15 naar Belém.

Indrukwekkend plein met uitzicht over de Taag

Stedentrip Lissabon - Praça do Comércio

Café A Brasileira

Geen stedentrip Lissabon zonder een bezoek aan Café A Brasileira, een van de oudste café’s van het land. Voor koffieliefhebbers zoals wij is dit een mooie plek om de dag te beginnen, al moet je wel een beetje geluk hebben om lekker rustig te kunnen zitten. Sinds de opening in 1905 is hier bijna niks aan het prachtige interieur veranderd en het is wellicht daarom het bekendste café van Lissabon. Gezellig een koffietje met een Pastéis, op het terras of binnen staand aan de bar.

Het pand heeft een prachtig versierde entree met in een grote boog erboven de naam.

Stedentrip Lissabon - Café A Brasileira

Nossa Senhora da Conceição & Convento do Carmo

In Lissabon wordt je ook nu nog op verschillende plekken geconfronteerd met de aardbeving van 1755. De Nossa Senhora da Conceição & Convento do Carmo zijn daar voorbeelden van. Waar de een van binnen met fleurige pasteltinten heropgebouwd is, is bij de ander gewoon blijven staan wat er van overgebleven is.(Convento do Carmo) In het overgebleven deel van het klooster liggen archeologische vondsten die je kunt bekijken. Van de kerk staat alleen het geraamte nog overeind. De aardbeving was een van de meest vernietigende en dodelijke in de geschiedenis. Kort na de beving volgde een tsunami en brak er brand uit. Er vielen tienduizenden doden.

Het voormalig klooster ‘Convento do Carmo’ in de wijk Bairo Alto.

Stedentrip Lissabon Convento do Carmo

Sé kathedraal

Deze kathedraal ligt in de oudste en wat ons betreft mooiste wijk van Lissabon, namelijk het kleurrijke Alfama. De kerk is gebouwd op de resten van een oude moskee uit de twaalfde eeuw.
Net zoals de kerken die eerder aan bod kwamen is ook de Sé beschadigd door de aardbeving van 1755. De kerk heeft ondanks de verbouwingen veel karakter behouden. Je kunt de kerk dagelijks bezichtigen. Fotograferen mag zolang er natuurlijk geen dienst gaande is.

Sé de Lisboa of Igreja de Santa Maria Maior in de wijk Alfama.

Stedentrip Lissabon - Sé kathedraal

Christo Rei

Tram 15 vertrekt vanaf Praça do Comércio o.a. naar de halte van Cais do Sodré. Dit is de plek waar je uitstapt om aan de overkant van de rivier de Taag het Christusbeeld en de Ponte 25 de Abril te bewonderen. Als je bij de halte van Cais do Sodré uitstapt loop je naar het treinstation aan de overkant. Rechts daarvan liggen de bootplatforms. Met de ‘Viva Viagem’ kaart kun je regelrecht doorlopen naar platform 3. Tien minuten later ben je aan de overkant in Almada, daar neem je bus 101 die je naar het Christus beeld brengt. Dit ritje betaal je contant bij binnenkomst aan de buschauffeur omdat dit gebied buiten Lissabon valt.

Christo Rei (Christus Koning) is gebaseerd op het beroemde standbeeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro en de Ponte 25 de Abril lijkt sterk op de San Francisco-Oakland Bay Bridge. Op 75 meter hoogte, aan de voet van Jezus Christus, ligt een platform op waarop je een geweldig panoramisch uitzicht over de stad en de brug hebt. De bouw van het Christusbeeld was goedgekeurd in 1940 en was bedoeld als een smeekbede aan God om Portugal buiten de tweede wereldoorlog te houden. De bouw begon echter pas in 1950 en was 9 jaar later voltooid.

Met de ferry over de Taag en bus 101 naar Cristo Rei.

Stedentrip Lissabon - Christorei

Ponte 25 de Abril

De 25 April-brug is geopend in 1966 en kreeg de naam Ponte Salazar, Salazar was de toenmalige premier (lees dictator). Op 25 April 1974 , de dag van de Anjerrevolutie, werd op film vastgelegd hoe men de naamplaat verwijderde en de brug demonstratief omdoopte tot Ponte de 25 Abril.
Bij de ingang van het Christusbeeld vertrekt om het half uur een bus terug naar de haven. Bij de haven aangekomen vertrekt op platform 1 de boot weer terug naar Lissabon.

Deze monumentale dubbeldeks hangbrug verbindt beide oevers aan de Taag.

Stedentrip Lissabon - Ponte 25 de Abril

Time Out Market, Cais do Sodré

Mocht je voor of na het bezichtigen van het Christusbeeld een lekker hapje willen eten, loop dan bij de tramhalte Cais do Sodré naar de overkant van de straat. Daar ligt de Time Out market, waar je 35 verschillende eet en drink tentjes onder 1 dak vindt. Kies je favoriete wereldkeuken en meng je tussen de andere mensen aan een van de lange tafels. Met tram 15e kun je vervolgens weer terug naar het centrum van Lissabon. Wij hebben hier heerlijk gegeten!
Adres: Avenida 24 de Julho, 49, Lissabon 1200

Gezellig druk, overzichtelijk en heel veel verschillende keukens.

Stedentrip Lissabon - Time Out Market

Igreja de São Roque

De Igreja de São Roque is een eenvoudig uitziende kerk aan de buitenkant maar zodra je de deur opent zal je mond openvallen van verbazing. Het interieur is bijzonder rijk gedecoreerd. De zuilen zijn versierd met bladgoud en barokke figuren. Je vindt er mozaïekwerkstukken als schilderijen zo mooi! Het plafond is één groot schilderij en de ene nis is nog mooier dan de andere. De vierde kapel van links is vormgegeven in Rome en gemaakt met de allerduurste materialen uit die tijd.

Adres: Largo Trindade Coelho
Openingstijden: Maandag: 14.00 tot 18.00 uur. Dinsdag t/m zondag van 9.00 tot 18.00 uur, donderdag tot 21.00 uur.

Meest indrukwekkende kerk (van binnen) waar wij ooit geweest zijn!

Stedentrip Lissabon - Igreja de Sao Roque

Miradouros

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels, er is dus altijd wel ergens een plekje te vinden met een mooi uitzicht over de stad. Bij de uitzichtpunten staan bankjes waar je even kunt bijkomen als je de zoveelste heuvel op heuvel af in je benen hebt zitten of er staat een kiosk met een gezellig terrasje waar ze drankjes en hapjes serveren. Niet alleen de heuvels maar ook restaurants, bars en bezienswaardigheden hebben meteen als pluspunt dat ze een prachtig uitzicht hebben, denk aan de Basílica da Estrela, de Santa Justa lift of de Lost In Esplanada Bar. Een paar mooie Miradouros op een rijtje:

 • Miradouro de Santa Luzia: Het mooiste uitzicht op de oude wijk Alfama. Hier zijn ook azulejos (de blauw beschilderde tegeltjes) te zien waarop o.a. het oude Lissabon is afgebeeld.
 • Miradouro das Portas Do Sol: De poorten van de zon, uitzicht over Alfama en de Taag.
 • Miradouro de Graça: Deze is vernoemd naar de gelijknamige kerk die naast het uitkijkpunt ligt en heeft o.a. mooi uitzicht op Castelo São Jorge. Het ligt aan het Sophia de Mello Breyner Andresen plein. Sophia de Mello is een Portugese dichteres. Haar borstbeeld staat als eerbetoon op het plein. Op de muur van de Graça kerk is een mooie tekst uit een van haar gedichten terug te vinden.
 • Miradouro de S. Pedro de Alcantâra: Panoramisch uitzicht o.a. over het historisch centrum. Dit uitzichtpunt heeft 2 lagen met een aangelegd tuintje, een fontein en 2 kiosken waar je gezellig op een terrasje kunt zitten.

Als je moet kiezen tijdens je stedentrip Lissabon ga dan voor deze!

Miradouro de S. Pedro de Alcantâra.

Basílica da Estrela & Tram 28

Google op Lissabon en je ziet meteen wat ik bedoel met tram 28. Beroemd alleen al vanwege de vele foto’s en verhalen op het internet… Lissabon verlaat je niet gemakkelijk zonder foto van, of ritje met tram 28. Vanaf het beginpunt Praça Martim Moniz heb je de meeste kans op een zit plek, omdat de tram hier leeg begint. Echter daarna raakt het al snel tjokvol. Met tram 28 boemelen we richting de Basílica da Estrela….. vol of niet….het is toch veel leuker dan de metro.

De Baseliek van het Heilig Hart is niet alleen een juweeltje om van binnen te bekijken, het heeft als absoluut pluspunt dat je voor 4 euro naar boven mag klauteren om vervolgens over het plat dak te kunnen lopen waar je fantastisch uitzicht hebt over de stad. Als je op dak staat kun je via een ander deurtje aan de overkant naar de grote koepel van de kerk. Je kunt de hele koepel rond lopen en de kerk van bovenaf bekijken, werkelijk fantastisch! (al stond ik wel wat te bibberen op mijn benen)
Begraven personen: Maria I van Portugal
Bouwstijlen: Barokarchitectuur, Neoclassicistische architectuur
Adres: Praça da Estrela, 1200-667 Lisboa, Portugal

Op het dak (!) van de Baseliek van het Heilig Hart.

Stedentrip Lissabon - Basílica da Estrela

Elevador de Santa Justa

Wie van de wijk Baixa naar Bairro Alto wil moet of een flinke klim maken of de Santa Justa Elevador nemen. Deze geheel uit ijzer opgebouwde lift verbindt deze 2 wijken met elkaar. Mocht je net als wij een oplaadbare ‘Viva Viagem’ kaart hebben voor het openbaar vervoer dan mag je gratis met de lift naar boven. Eenmaal boven kun je via de overdekte brug naar het Carmoplein lopen of je neemt de smalle wenteltrap naar de top waar je mooi uitzicht hebt over het o.a. Rossioplein en de de ruïnes van de Carmo kerk.
Ontwerper: Raul Mesnier de Ponsard.
Adres: R. do Ouro, 1150-060 Lisboa, Portugal.
Openingstijden: Maart t/m Okt. Elke dag van 9 tot 23 uur | Nov. t/m Febr. Elke dag van 9 tot 21 uur.

Raul Mesnier de Ponsard was een leerling van Gustave Eiffel

Stedentrip Lissabon - Elevador de Santa Justa

Het Rossio-plein / Praça Dom Pedro IV

Meerdere stadswijken hebben uitlopers naar het centraal gelegen Rossio-plein waardoor dit plein veel gebruikt wordt als ontmoetingsplek. Officieel is het plein vernoemd naar de Koning Pedro IV, zijn standbeeld staat hier op een drieëntwintig meter hoge zuil. Toch noemt men het plein sinds het ontstaan ervan Rossioplein, wat groot openbaar plein betekent. Het plein wordt omringd door winkels en terrasjes.

Eén van de mooiste pleinen in Lissabon met o.a. het Teatro Nacional Dona Maria II

Stedentrip Lissabon - Praça Dom Pedro IV

Teatro Eden

Als je in de richting van het Praça dos Restauradores loopt kom je nog 2 fraaie gebouwen tegen. Het centraal station: Estação Rossio Lisboa, waar o.a. de treinen richting Sintra vertrekken & het Teatro Eden. Van 1931 tot 1989 was Teatro Eden een van de belangrijkste bioscopen van de stad. Sinds 2001 is het een hotel, het Orion Eden Hotel. Waar vroeger de filmposters tussen de grote zuilen hingen zie je nu alleen nog planten en bomen. Een fraai aanzien.

Teatro Éden

Mercado de Fusão

Op het Martim Moniz plein staan 10 foodtrucks met ieder hun eigen wereldkeuken en terras. Wij waren hier in februari, het was prachtig weer en de foodtrucks waren open maar in de zomer bruist het plein pas echt. Er worden dan concertjes georganiseerd, workshops, tentoonstellingen en op zaterdag is hier elke week een markt waar o.a. zelfgemaakte producten, antiek en boeken verkocht worden. Het Martim Moniz plein is tevens het begin of eindstation van Tram 28.
Lissabon zit boordevol leuke bars en restaurants. ’s Avonds liepen we vanuit onze Bed and Breakfast in 5 minuutjes naar de wijk Bairo Alto waar we een paar super gezellige plekjes tegen kwamen, maar ook in de andere wijken is er keuze genoeg. Laat je verrassen door de relaxte levensstijl van de Portugezen en ga net als ons uren borrelen met wijn en petiscos (tapas)

Mercado de Fusão

Stedentrip Lissabon - Mercado de Fusão

Parque Eduardo Vll

Vanuit de wijk Chiado (waar wij overnachten) maken we een wandeling naar Parque Eduardo Vll. Een wandeling van ongeveer 3 km. Na wat klimwerk op het eerste stuk hoeven we alleen nog maar de chique Avenida da Liberdade te volgen… De Avenida da Liberdade loopt venijnig stijl omhoog in de richting naar het park. Nog voor dat we daar zijn ploffen we even op een terras en drinken een kop koffie bij een kiosk. Langs de Avenida da Liberdade vind je vooral veel hotels, chique winkels & restaurants.

Aangekomen bij het park is het nog een fikse klim naar boven waar je vanaf het hooggelegen gedeelte van het park prachtig uitzicht hebt over de strakke grasvelden van het park tot aan de benedenstad aan de Taag. Het park is maar liefst 26 hectare groot maar is vooral bekend om de 3 serretuinen die vol staan met vetplanten cactussen en tropische planten.

Het grootste park in het centrum van Lissabon

Stedentrip Lissabon - Parque Eduardo VII

Een dagje Santa Maria de Belém

Mocht je net als ons wat langer dan een weekend in Lissabon zijn dan is het zeker de moeite om een dagje naar Santa Maria de Belém te gaan. Wij namen tram 15 op Praça do Comércio en stonden binnen 10 minuten in deze historische voorstad van Lissabon. Veel Portugese zeevaarders begonnen vanuit de haven van Belém aan hun ontdekkingsreizen.

Het monument Padrão dos Descobrimentos eert deze ontdekkingsreizigers met een bouwwerk in de vorm van een schip waarop hun standbeelden staan van wel 9 meter hoog. Op het plein voor het monument zie je een mozaïeken wereldkaart waarop staat aangegeven welke gebieden in het bezit zijn geweest van de Portugezen en welke ontdekkingen de Portugezen vonden. In het monument kun je naar een film over de geschiedenis van Lissabon kijken of je kunt met een lift naar boven waar je kunt genieten van het uitzicht op 52 meter hoogte.

Padrão dos Descobrimentos

Stedentrip Lissabon - Padrão dos Descobrimentos

Mosteiro dos Jerónimos

Als je de tram in Belém uitstapt zie je vanzelf welke richting je uit moet lopen….achter de kudde aan, want druk is zacht uitgedrukt. Rijen dik staat het voor de ingang van het indrukwekkend mooie klooster: Mosteiro dos Jerónimos. Wij hebben daar niet zo’n trek in en willen er later op de dag nog eens terug komen…De buitenkant van het klooster is rijkelijk versierd en met veel oog voor detail gebouwd, het weerspiegelt het succes en de rijkdom uit die tijd. Helaas zien we de binnenkant ook later op de dag niet meer vanwege de enorme belangstelling.

Hiëronymietenklooster

Stedentrip Lissabon - Mosteiro dos Jerónimos

Torre de Belém

Met een ijsje in de hand lopen we langs de haven in de richting van de Torre de Belém, een mooi bewaard fort uit 1515. En…je raadt het al.. Druk! Later begrijp ik dat het vandaag, dinsdag 28 Febr, de laatste Carnavals dag is ‘Entrudo Carnival’. Veel mensen hebben dan een dagje vrij waardoor het natuurlijk overal drukker is dan normaal gesproken op een doordeweekse dinsdag. De Torre de Belém werd gebruikt als toegangspoort tot Lissabon en als verdedigingsfort. Het fort lag oorspronkelijk op een klein eilandje in het water van de Rio Tejo. (de Taag) Ook hier heeft de destructieve aardbeving van 1755 zijn sporen achtergelaten, het wijzigde namelijk de loop van de rivier waardoor de oever geleidelijk opschoof. De toren is nu vanaf de kade gemakkelijk te bereiken via een korte smalle brug.

Torre de Belém, de oude verdedigingstoren aan de Taag

Stedentrip Lissabon - Torre de Belém

Hmmm… Pasteis de Belém!

In een poging om te overleven maakte iemand van het Mosteiro dos Jerónimos zoete gebakjes voor de naastgelegen supermarkt die al snel bekend werden als ‘Pastéis de Belém’. In 1837 werden de gebakjes immens populair en kreeg het kloosterrecept een andere bak locatie namelijk Confeitaria de Belém. Het oude recept van het klooster is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. Dagelijks worden er rond de 10.000 pasteis gebakken en verkocht dus verwacht een kleine wachtrij en weinig plek om rustig te kunnen genieten van dit gebakje.

Wij lieten de gebakjes inpakken en aten onze take-away-tjes op in de naastgelegen botanische tuin. Deze Jardim Botânico de Ajuda werd in 1768 aangelegd met plantensoorten die meegenomen waren uit voormalige Portugese koloniën. Wanneer je door de tuin loopt zie je dus eigenlijk een stukje geschiedenis van de Portugese ontdekkingsreiziger.
Adres: Rua de Belém 84-92, 1300-085 Lisboa, Portugal
Openingstijden : Dagelijks van 8.00 uur tot 23.00 uur

De enige echte zijn alleen hier verkrijgbaar.

Stedentrip Lissabon - Pasteis de Belém

Aqueduto das Águas Livres | Jardim das Amoreiras | Streetart

Deze drie bezienswaardigheden zijn ideaal te combineren. We nemen de metro naar de halte Rato. Vanaf Rato is het maar een klein stukje lopen naar de eerste aquaductbogen op onze route, met muren vol prachtige azulejos. Achter deze bogen ligt de Jardim das Amoreiras. Hier ligt ook het watermuseum en aan de overkant ligt de het waterreservoir Mãe d’Água. Als we in de richting van de Alcantara vallei lopen passeren we een aantal muren vol met mooie graffiti.

Merkel heeft de touwtjes in handen.

Stedentrip Lissabon Street-art

Aqueduto das Águas Livres

Het was even puzzelen om daar te komen maar uiteindelijk komen we aan bij het mooiste stuk van het aquaduct. Mocht je vanaf het vliegveld met de taxi naar Lissabon gaan dan rijdt je hoogst waarschijnlijk meteen onder een van de hoogste bogen van het aquaduct. (65 meter!) Wij namen de metro dus we zagen dit voor het eerst, spectaculair! Op dit punt zie je 35 van de in totaal 109 bogen achter elkaar liggen.

In 1731 werd besloten om dit aquaduct te bouwen omdat er simpelweg geen mogelijkheden meer waren om de stad Lissabon op een andere manier van drinkwater te voorzien. Het aquaduct werd gebouwd vanuit de stad naar de bergen die ongeveer 60 kilometer verderop lagen en waar ruimschoots water te halen viel. Het aquaduct is nu al ruim 40 jaar buiten gebruik.

Het begin van Aqueduto das Águas Livres

Stedentrip Lissabon - Aqueduto das Águas Livres

Adres: Calçada da Quintinha 6, 1070-225 Lisboa.
GPS: N 38°43.747′ W 9°10.173′

LX-Factory

LX Factory ligt in de wijk Alcântara. Het voormalige industrieterrein van 23.000 m2 groot heeft jaren leeggestaan. LX-Factory biedt nu ruimte en kansen voor de lokale creatieveling om een bedrijfje te starten tegen betaalbare huurprijzen.

LX-Factory ingang

Stedentrip Lissabon - LX-Factory

Van alles en nog wat

Je kunt er naar de kapper, een boek lezen, kunst bekijken, winkelen maar ook lekker eten en drinken. Mocht je een avondje willen doorzakken dan zijn er concertjes in overvloed en kun je naar huis “rollen” want een hostel ontbreekt er ook niet.

LX-Factory Streetart door Bordalo II

Stedentrip Lissabon - LX-Factory Street-art

Accommodatie Lissabon | Feels like Home Chiado Prime Suites

Het voelt toch een beetje anders als Home…. Op deze slaapkamer hebben we namelijk 2 grote ramen waar je in de nissen op je zitkussen naar buiten kunt turen. Hier heb je een waanzinnig uitzicht op o.a. Alfama en de rivier de Taag! Het is ook een fantastische plek om de zon op te zien komen. Wij hadden kamer nummer 5, dit is de enige kamer waar je dit uitzicht hebt. De andere kamers zijn wat goedkoper, maar een beetje extra betalen voor deze luxe kamer is aan te raden. Wij betaalden €81,00 per nacht voor kamer nummer 5, inclusief ontbijt.

Bij het ontbijt ontbreekt het aan niets. Elke dag verse jus, warme broodjes, croissants en een zoet broodje. Er staat yoghurt, muesli, vers fruit, vleesbeleg, kaas, koffie of thee en cake klaar op de buffettafel. Op je eigen slaapkamer staat ook een koffiezetapparaat waar je elke dag gratis Nespresso kunt maken. De douche is groot en van alle luxe voorzien. De ligging is perfect, dicht bij veel bezienswaardigheden en ‘s avonds op loopafstand naar de wijk Bairro Alto waar de vele gezellige cafeetjes en restaurants zich bevinden. Vanwege het hoogteverschil aan de achterkant slaap je op een heerlijk rustige plek.

“Feels like Home” met een geweldig uitzicht!

Stedentrip Lissabon - Feels like Home Chiado Prime Suites

Zoals je hebt kunnen lezen is er ontzettend veel leuks te beleven. Lissabon ligt aan zee dus een dag relaxen aan het strand is ook zo gepiept. Een historische stad vol verrassingen! Genoeg redenen voor een stedentrip Lissabon.


Fotoalbum: Lissabon stedentrip

7 antwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Ik heb net jouw blog gelezen over Lissabon en wilde met wat foto’s weer even de herinneringen ophalen. Een half jaar later zie ik jouw reactie pas staan…oepsss!

   Beantwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik heb je blog nog een keer gelezen, haha. Je hebt het echt heel goed verwoord. Het is zo’n mooie stad. Wanneer ik jullie prachtige foto’s bekijk, krijg ik accuut weer heimwee. Jouw reactie heb ik overigens ook gemist. Raar dat het niet in mijn mailbox terecht is gekomen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *