stedentrip keulen

Stedentrip Keulen

Op voor ons nog geen 1.5 uur rijden ligt Keulen. De domstad ligt aan de Rijn, telt meer dan 1 miljoen inwoners en is de op 3 na grootste stad van Duitsland. Keulen is een levendige en gezellige stad met voor ieder wat wils. Een promenade langs de Rijn, de smalle steegjes met oude, traditionele huizen, typische Duitse kroegen, Brauhäuser en restaurants in de Altstad. Maar ook ellenlange winkelstraten. En ’s avonds heeft de stad een heel ander aanzien door de prachtige verlichting! Tijdens de kerst is Keulen the place to be. Op maar liefst zes pleinen in het centrum zijn er kerstmarkten. Overigens zijn alle bezienswaardigheden goed te voet bereikbaar. En tussen de bezienswaardigheden en de winkelstraten liggen voldoende eet- en drink gelegenheden.

Het afgelopen jaar zijn we vier keer de auto ingestapt voor een concert in deze historische stad. Twee maal inclusief overnachting en zo maakten wij er een leuke stedentrip van! Ga jij binnenkort naar Keulen? Wij zetten onze favorieten op een rijtje!

Der Kölner Dom

Om maar meteen met de Tür in huis te vallen; ’s Werelds grootse Rooms-katholieke kathedraal. De Dom van Keulen is het officieuze symbool van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst. De twee torens domineren de skyline van de stad. Deze indrukwekkende Kathedraal is 157m hoog beslaat bijna 8.000 vierkante meter vloeroppervlak en kan meer dan 20.000 mensen in een bezoek ontvangen. Eenmaal binnen loop je het middenpad af en kijk dan omhoog naar een van de hoogste gotische gewelven ter wereld. Ook de gebrandschilderde ramen zijn prachtig!

De kerk is gratis te bezoeken. Wil je graag de schatkamer met de relikwieën bezichtigen en het mooie uitzicht zien vanaf de Dom dan kost dat 4 euro en 509 treden. In de torens mogen mensen komen kijken en luisteren naar de immens grote klokken. Oor beschermers zijn aanwezig. De schatkamer bevat een collectie kostbare artefacten, waarvan sommige uit de vierde eeuw stammen.

Kölner Dom. Het meest herkenbare symbool van de stad

stedentrip keulen - Dom

GEBÄUDE 9 | jetzt geht’s los!

GEBÄUDE 9 is een concertzaal. Dit voormalig pakhuis ligt op een oud fabrieksterrein, zonder opsmuk op z’n allermooist! Geen hippe toestanden: de ramen zijn nog steeds kapot, het onkruid kruipt nog uit de muren en een likje verf is niet nodig getuige deze wc.

Het sanitair zelf is keurig netjes onderhouden!

stedentrip keulen - Gebaude9

Sinds 1996 wordt het beheerd door een groep lokale initiatiefnemers. De muziekzaal is uitgegroeid tot een vaste waarde binnen een sterk variërende muziekscene. Van Indie-rock, punk, tot cutting edge dance…verwacht er alleen geen Tiroler Spitze. Heute abend gibt es ‘Slaves’ een Engels punk duo uit Royal Tunbridge Wells, Kent. Ben jij ook een muziekliefhebber en toevallig een weekendje in Keulen, kijk dan even op de Keulse muziekagenda of op de site van Gebaude 9.

Keulen vanuit de lucht ontdekken?

Dan kan met een ritje in de Rheinseilbahn, Europa’s eerste kabelbaan boven een rivier. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad! Wij vertrokken aan de linkeroever van de Rijn tegenover de Kölner Zoo. Je kunt zowel een enkeltje als een retourtje kopen. Bij de aankoop van een retourtje mag je aan de overkant (Deutzer Ufer) ook uitstappen om op een later moment terug te keren. Bij het uitstappen zie je aan de rechterkant het mooie Rheinpark liggen. Ideaal voor een mooie wandeling, even uitblussen op de zandstrandjes of picknicken met versgebakken brötchen uit Keulen.

Een grappig weetje: Een aantal jaren geleden zijn enkele papegaaien ontsnapt uit de zoo van Keulen. Deze hebben zich erg snel voortgeplant en zijn vaak terug te zien in het Rheinpark.

Een romantisch ritje over de Rijn inclusief geweldig uitzicht!

stedentrip keulen - Rheinseilbahn

De Hohenzollernbrücke

Deze spoorbrug vind je aan de Rijnboulevard. Vele internationale treinen rijden over deze spoorbrug terwijl daarnaast op het voetganger pad de tortelduifjes hun slotje met daarop hun namen en een hartje aan de brug vastmaken. De kenmerkende drie bogen van de brug zijn in de avond prachtig verlicht. Aan beide zijde van de oevers zijn twee pleintjes aangelegd. Hierop en naast de voetpaden aan de noordkant van de brug vind je vier grote ruiterstandbeelden van Frederik Willem IV, Wilhelm I, Frederik III en Wilhelm II.

Mooi uitzicht en opmerkelijke liefdessloten

stedentrip keulen - Hohenzollernbrücke

Aan de overkant van de brug (Deutz) ligt ook Deutschlands kleinstes Zuhause.

Deutschlands kleinstes Zuhause van Maik

stedentrip keulen - Deutschlands kleinstes Zuhause

Het huisje is van Maik. Hij was werkzaam bij een producent van caravans. Na een hartaanval en een verwijdering van een tumor in zijn keel, werd hij werkloos en het werd het financieel lastig waardoor Maik veel schuld kreeg en zijn appartement niet meer kon betalen. Uit nood geboren bouwde hij Duitslands kleinste huisje. Hij is trots op zijn huisje van 210 cm lang, 70 cm breed en 122 centimeter hoog. Maik wil deze caravan in serie gaan produceren en is hiermee van plan om op eigen kracht terug te komen.

Köln Triangle

Als je dan toch via de Hohenzollernbrücke naar de andere kant van de Rijn loopt, breng dan een bezoek aan de Köln Triangle. Dit kantoorgebouw is 103 meter hoog en heeft een observatieplatform met panoramisch uitzicht over de stad, de Rijn, bruggen en het omliggende gebied. Voor slechts €3,00 koop je een kaartje. Uit de wind met behulp van een stevige glazen wand kunt je hier genieten van een geweldig uitzicht!

Köln Triangle Panorama observatiedeck

stedentrip keulen

De wijk Altstadt

De middeleeuwse Altstadt was ooit de grootste van Duitsland. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog is het deel dat tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de rivier de Rijn in ligt gerestaureerd. Het mooiste stukje vonden wij de Fischmarkt, waar de grote Martinuskerk te zien is met op de voorgrond de kleurrijke Stapelhäuser. Hier vind je gezellige cafés met een mooi uitzicht over de Rijn. De pleinen zoals de Alter Markt(bekend van de kerstmarkt) en de Heumarkt liggen ook in deze wijk.

Kleurrijke Stapelhäuser met de Martinuskerk op de achtergrond

stedentrip keulen - Stapelhäuser

Het chocolademuseum

Vanaf de Heumarkt is het 5 minuten lopen naar het chocolademuseum. Hier leer je meer over de 3000 jaar oude geschiedenis van chocolade. Je ziet het hele proces; van cacaoboon tot chocolade. Per jaar trekt het maar liefst 600.000 bezoekers en dat was te merken toen we een kijkje wilde nemen. Rijen dik stonden te wachten bij de kassa dus wij zijn niet naar binnen gegaan. We kochten wel 2 heerlijke chocolade taartpunten in het restaurant. Daar was het ook overladen vol dus lieten we ze inpakken en aten we ze bij thuiskomst lekker op.

Net zo verschrikkelijk lekker als dat het eruit ziet!

stedentrip keulen - Chocolademuseum

EL-DE Haus

In de Kölner Altstadt liggen een verschillende musea zoals het Romeins-Germaans Museum en het Ludwig museum. Wij bezochten in 2011 ook het EL-DE Haus, een museum met een onmenselijke geschiedenis. Dit pand was namelijk het hoofdkwartier van de Gestapo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1934 en 1945 werden hier dwangarbeiders, krijgsgevangenen en politieke tegenstanders opgesloten, gemarteld en vermoord. Je kunt de 10 cellen in de kelder bezoeken waar deze gruweldaden uitgevoerd werden.
De bekendste gevangene die het overleefd heeft was Konrad Adenauer. Hij was de voormalige burgemeester van Keulen en later bondskanselier van West-Duitsland.

Gestapo en het nazisme in Keulen

stedentrip keulen - EL-DE Hous

Eigelsteintorburg

Als toerist kun je de Eigelsteintorburg niet in. Sinds 1990 worden de ruimtes binnenin de stadspoort verhuurd voor bruiloften en andere evenementen. Op enige afstand zagen we al dat er trouwauto stond en even later kwam het kersverse bruidspaar naar buiten met champagne. De Eigelsteintorburg werd gebouwd tussen 1228 en 1248. Aan de zijkant zie je nog een stukje stadsmuur.

1 van de vier nog overeind staande middeleeuwse stadspoorten

stedentrip keulen - Eigelsteintorburg

Streetart in de wijk Ehrenfeld

Op slechts 10 minuten rijden (trein/auto) van het centrum ligt de voormalige arbeiderswijk Ehrenfeld. Wij parkeren de auto en gaan op pad. Het oogt meteen een heel stuk kleurrijker en vrolijker door alle streetart om ons heen. Langs de Venloer Straße vind je veel hippe koffiebars, verschillende eettentjes en winkeltjes. Je vergeet bijna dat je in Keulen bent doordat deze wijk een heel ander aanzien heeft. Een leuke afsluiter van onze toch al geslaagde stedentrip Keulen!

Waypoints


Stedentrip Keulen in de planning?

Voorkom een boete en bestel de groene milieusticker voor Duitsland. De boete is door de stadt Köln vastgesteld op €30. Een sticker kost €12,50 en kun je gemakkelijk online verkrijgen.


Fotoalbum: Keulen Stedentrip

2 antwoorden
  1. Peter en Jose
    Peter en Jose zegt:

    Alweer een leuk artikel over de prachtige domstad Keulen.
    Als je de foto’s bekijkt en de beschrijvingen leest, dan ben je in gedachten al in Keulen ?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *