Stedentrip Brugge

Stedentrip Brugge

Met concertkaartjes voor Lee Ranaldo op zak gingen wij op zoek naar 2 overnachtingen in het romantische Brugge! We maken er een leuke stedentrip van. Daar is Brugge uitermate geschikt voor. Het is 1 van de meest romantische steden van Europa en zodra je Brugge binnen stapt waan je je terug in de tijd. De iconische Belfort toren op de Grote Markt, omringt door oude Gildehuizen. En het plein de Burg met de prachtige Basiliek van het Heilig Bloed. De Brugse Reien en de kasseien maken het plaatje compleet.

De auto laten we achter in parkeergarage Zilverpand voor €9 per dag. We logeren in Hostel Lybeer Bruges dat midden in het historisch centrum ligt. Na een supervriendelijk ontvangst leggen we onze spullen op de kamer en lopen we meteen de stad in… op zoek naar een Brugse Zot. Of je nu op zoek bent naar een lekker streekbiertje een trappist of een tripel, ver hoef je niet te gaan want kroegjes zijn er in overvloed. Dit weekend vieren we dat we 15 jaar bij elkaar zijn en proosten we met een Belgisch pintje. Bekijk hieronder onze favorieten voor een gezellige stedentrip Brugge.

Grote Markt

Dankzij de kerstmarkt is de intieme binnenstad vanaf eind november nog eens extra magisch wanneer de gezellige kerstsfeer met duizenden lampjes, dennengeur, warme wafels en glühwein de toon zetten. Centraal op de Grote Markt ligt de grote verlichte schaatsbaan. Daaromheen staan chalets opgesteld met aan de ene zijde allerlei kerstartikelen en kunstvoorwerpjes. Aan de andere zijde worden je smaakpapillen op de proef gesteld met multiculturele gerechten, uiteraard ontbreekt de glühwein niet. Op het Simon Stevinplein is ook gezellige kerstmarkt waar je vooral kerstdecoratie en winterse uitrustingen kunt vinden. De kerstmarkt van Brugge begint meestal in het laatste weekend van november.
Voor een mooi uitzicht over de Grote Markt ga je naar het Duvelorium (Grote Markt 1)

Wij zijn net een week te vroeg maar de kerstmarkt staat al klaar op de Grote Markt in Brugge.

Stedentrip Brugge - Grote Markt

Rozenhoedkaai

Elke avond tegen zonsondergang staan groepjes mensen met statieven klaar op de Rozenhoedkaai. Niet gek, want het uitzicht is eeuwenlang niet wezenlijk veranderd. Het Belfort, torens, glas-in-loodramen, trapgevels, treurwilgen, brug en kaaien… Alles klopt, en wordt met een beetje geluk ook nog weerspiegeld in de Dijver.

Met uitzicht op een heel gezellig terras van 2be Beer Wall

Stedentrip Brugge - Rozenhoedkaai

Belfort

Het centrum en hèt symbool van de stad, gelegen aan de Grote Markt. Beklim de 83M hoge Belforttoren voor een verbluffend uitzicht over Brugge. De klim zelf is minstens zo spectaculair. Door claustrofobisch nauwe trappenhuizen met 366 treden en langs kerkklokken zo groot als Fiat Panda’s. ’s Avonds is de toren prachtig belicht. Je bent niet in Brugge geweest als je geen frietje hebt gegeten onder het Belfort Daar staan sinds 1897 twee frietkotten.

uit 1240 met 47 klokken. Onmogelijk om te missen.

Stedentrip Brugge - Belfort

Basiliek van het Heilig Bloed

Aan de Burg vind je de dubbelkapel van het Heilig Bloed, een stemmige plek waar een bijzondere relikwie wordt bewaard, namelijk een ampul met daarin een stuk stof waarop – naar verluidt – het bloed van Jezus zit. De basiliek is boven op een voormalige kerk uit de 12e eeuw gebouwd. Er bevind zich ook een indrukwekkende schatkamer met tal van waardevolle kunstwerken. Aanbidden van de ampul kan vrijwel dagelijks maar tijdens lunchtijd is de basiliek 1 uur gesloten. Het is een prachtig gebouw, zowel van buiten als van binnen.

Gelegen aan de Burg, de Heilig-Bloedkapel

Stedentrip Brugge - Heilig Bloed

Stadhuis

De andere parels aan de Burg zijn het Stadhuis (sinds 1376!) en de Brugse Vrije, te bezoeken met één combinatiekaart. Eerstgenoemde bezit een overdadig versierde Gotische Zaal, terwijl het klapstuk van de Brugse Vrije een renaissancezaal met pronkschouw is. Daar hangt ook een schilderij uit 1659 van diezelfde zaal. Wat is er sindsdien veranderd? Niets!

Van hieruit wordt de stad al meer dan 600 jaar bestuurd

Stedentrip Brugge - Stadhuis

Het Begijnhof & Minnewater

Het Begijnhof zit er al sinds 1245. Vroeger woonden er ‘begijntjes’ oftewel alleenstaande vrouwen. Tegenwoordig zijn benedictijner zusters de gelukkigen die in deze rust oase mogen wonen. Via een boogbruggetje kom je bij het huisje op nummer 1 wat tegenwoordig een museum is. In dit Begijnhuisje kun je zien hoe de bewoonsters leefden. Het boogbruggetje dat de toegang vormt tot het Begijnhof werd in 1570 gebouwd. Let op! De toegangspoorten gaan stipt om 18.30 dicht en mobiel bellen is verboden.
Ben je bij het Begijnhof, dan pik je het naastgelegen Minnewater gelijk mee. Vroeger was dit deel van de waterverbinding tussen Brugge en Gent. Nu is het een mooi meertje, waar veel eendjes en witte zwanen statig rondzwemmen.

Rust aan het Begijnhof De Wijngaard

Stedentrip Brugge - Begijnhof

Sint Anna & Sint Gillis

Genoeg van al die uitschuifbare monopods om je heen en behoefte aan een rust momentje? 😮 Neem dan eens een kijkje in de wijken St Anna en St Gillis, gelegen aan de noordkant van de Oude Stad. Je vindt er geinige musea zoals het Gezellemuseum of Choco Story, kerken, arbeidershuisjes, gildehuizen en – langs de ringvaart – drie molens op een rij. Brugge had er in de 17e eeuw niet minder dan 27! Nu staan er nog vier windmolens en slechts één ervan is een oorspronkelijk Brugse windmolen. Dat is de Sint-Janshuismolen uit 1770, die gezamenlijk werd gebouwd door 26 bakkers.
Alleen de Sint-Janshuismolen de Koeleweimolen doen weer dienst als graanmolen en zijn beide toegankelijk voor het publiek.

Sint-Janshuismolen uit 1770

Stedentrip Brugge - Sint-Janshuis molen

Godshuizen

Op vele plaatsen in Brugge stuit je op godshuizen. Vaak groene hofjes omringd door rijen spierwitte huisjes, gelegen aan de rand van de stad. Oorspronkelijk gebouwd voor armlastige ouderen en ook nu nog wonen er overwegend Bruggenaren op leeftijd. Binnenlopen mag, mits je de bewoners – en hun regels, vaak te lezen bij de entree – respecteert. In bijna alle groten steden in België vind je Godshuizen maar nergens zo veel als in Brugge.

Onderdak voor arme bejaarden of weduwen

Stedentrip Brugge - Godshuizen

Lange Straat

Nog net binnen de grenzen van het historisch centrum ligt de lange Langestraat. Hier vind je, net als op het Mallebergplein, leuke tweedehands winkels. De Langestraat is sowieso een goede plek als je even wilt ontsnappen aan de drukte. Brugge leeft namelijk van toerisme en zeker in de zomer stroomt de binnenstad vol. Op weg naar de Langestraat kom je langs diverse terrassen aan het water. Aan het beginpunt van de Lange Straat vind je de Kruispoort, 1 van de overgebleven stadspoorten.

Aan het einde van de Lange Straat

Stedentrip Brugge - Lange Straat

Onze Lieve Vrouwekerk

De eyecatcher van Brugge. De bouw startte in de dertiende eeuw. De toren is 122 meter hoog en helemaal van baksteen. Het is het hoogste bakstenen gebouw ter wereld. In de kerk liggen de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Een andere reden om de Onze Lieve vrouwekerk te bezoeken, is het kunstwerk Madonna met Kind van Michelangelo. Het beeld werd meermalen geroofd door de Fransen en Duitsers, maar kon telkens weer teruggehaald worden.

Een van de oudste bidplaatsen in Brugge

Stedentrip Brugge - Onze Lieve Vrouwekerk

Ginger Bread

Geen bezienswaardigheid maar een ontzettend goed begin van de dag. Wij kwamen hier 2 dagen achter elkaar voor ons ontbijt. Het is er gezellig druk, het heeft super enthousiaste eigenaren en het eten was voortreffelijk!
Adres: Sint-Amandsstraat 29.

GingerBread Bagel Coffee and Tea House

Stedentrip Brugge - Ginger Bread

2BE Beerwall

Een indrukwekkende muur met 780 verschillende flesjes bier en bijbehorende glazen. Van Straffe Hendrik tot Brugse Zot. Maak je keuze(s) en geniet op het buitenterras inclusief het mooiste uitzicht van Brugge namelijk die over de Rozenhoedkaai.

Heeeey….

Stedentrip Brugge - 2BE Beerwall

Waypoints


Stedentrip Brugge?

Brugge heeft zoveel charme en er valt genoeg te beleven. Wij hebben ervoor gekozen om de stad lopend (en terrassend) te verkennen. Maar als dit je eerste bezoek aan de stad is en je hebt de tijd, ontdek Brugge dan ook vanaf het water en boek een Boottocht door de binnenstad!
P.S: Deze misdaadkomedie is opgenomen in Bruges met Colin Farrell en scroort een 8 op imdb. Leuk om vanalles te herkennen 🙂


Fotoalbum: Brugge stedentrip

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *