Stedentrip Antwerpen

Stedentrip Antwerpen

Voor mijn 38ste verjaardag heb ik concertkaartjes gekregen van Queens of the Stone Age. Ze spelen hun album “Like Clockwork” in Het Sportpaleis dus hebben we meteen een geweldig excuus om 3 overnachtingen te boeken in de stad Antwerpen. Ik word goed in de watten gelegd want we slapen bij De Baron in hartje centrum. Wat een verwennerij! Daarnaast maakt de centrale ligging het ideaal om de stad met de benenwagen te verkennen. We zijn er al een paar keer geweest, maar dat was destijds altijd een dagtrip zonder overnachting. (Voor ons is het maar een dik uur rijden) Met 3 overnachtingen in de pocket beleef je een stad toch heel anders. Je komt in meerdere leuke eet gelegenheden en barretjes en je kunt echt eens de tijd nemen voor het Museum aan de Stroom. Wij hebben genoten van de stad!

Stedentrip Antwerpen: Parkeren

Parking Nationale Bank is snel populair geworden vanwege het lage tarief (9 euro per dag) en de gunstige ligging ten opzichte van het centrum. De Vogelenmarkt ligt op 2 minuten lopen. Via de Frankrijklei loop je in 10 minuten naar de Meir en de De Keyserlei. Via de Leopoldstraat loop je in 15 minuten naar de Groenplaats.
Beheer: VINCI Park, 650 parkeerplaatsen. In- en uitrijden 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Tarief per uur: EUR 2,00. Per dag: EUR 9,00
Adres: Frankrijklei 166
Tel: +32 32 32 30 42
GPS: 51°12’30.9″N 4°27’06.8″E

Vreemdelingenmarkt

Elke zaterdag is er op de Oudevaartplaats gelegen aan de Stadsschouwburg van Antwerpen, markt. Deze zaterdagmarkt is ook bekend als de vreemdelingenmarkt en gaat door van 8 tot 16 uur. De vreemdelingenmarkt dankt zijn naam aan de vele exotische groenten en fruitsoorten die je hier kan kopen. Naast de Turkse, Marokkaanse en zuiderse specialiteiten vind je hier ook lokale producten.
Een dag later wordt op dezelfde locatie en de omringende straten de Vogelenmarkt gehouden.
Adres: Oudevaartplaats
GPS: 51°12’52.3″N 4°24’36.4″E

Vreemdelingenmarkt op de Oudevaartplaats

Stedentrip Antwerpen - Zaterdag markt

Sint Anna voetgangerstunnel, Sint Jansvliet

Steek even de Schelde over aan het Sint Jansvliet, maar doe het ondergronds. De prachtige voetgangerstunnel uit de jaren ’30 is architecturaal erfgoed. Eenmaal aan de andere kant heb je vanaf de linker over een mooi uitzicht op een stukje Antwerpen.
De Sint-Annatunnel, in de volksmond ‘Voetgangerstunnel’ genoemd, brengt je van het stadscentrum van Antwerpen naar de Linkeroever (of andersom). Hij is 572 meter lang en gaat 31 meter diep onder de Schelde door. Je mag er ook met de fiets onderdoor. Officieel alleen stapvoets, maar er zijn weinig fietsers die zich daaraan houden. De bouw heeft maar twee jaar geduurd en werd in 1933 geopend. Deze roltrappen waren voor die tijd een echte nieuwigheid. Een verbinding van het oudere met het nieuwere Antwerpen. Vooral de trappen zijn indrukwekkend en daarom alleen al een bezoekje waard!
GPS: 51°13’08.7″N 4°23’39.9″E

Authentieke houten roltrappen uit 1933

Houten roltrap Sint Annatunnel

Museum aan de Stroom

Dit museum, afgekort het MAS, werd geopend in 2011. Dit staaltje prachtige architectuur heeft een aantal vaste onderwerpen die van alles vertellen over de stad en de relatie met de rest van de wereld. Het MAS verzamelt de sporen van die geschiedenis en vertelt op elke verdieping een nieuw verhaal over de stad, de stroom en de haven. Het MAS is een open huis, je mag er zomaar in en uit lopen. Alleen de museumzalen zijn tegen betaling te bezoeken. Als je meer wilt weten over de tweede grootste havenstad en het ontstaan ervan kun je hier goed terecht. Tevens kun je op de 10e verdieping genieten van een panoramisch uitzicht over de stad!
Adres: Hanzestedenplaats 1
GPS: 51°13’44.7″N 4°24’17.1″E

MAS

Stedentrip Antwerpen - MAS

De Plantentuin

De Plantentuin van Antwerpen (ook soms plaatselijk Den Botanieken Hof genoemd, vroeger kruidtuin) is een in 1825 aangelegde hortus botanicus in de Antwerpse binnenstad aan de Leopoldstraat met een oppervlakte van iets minder dan 1 hectare. Voorheen was het park in het eind van de 18de eeuw een plantentuin voor de Ecole Centrale en vervolgens de kruidtuin en later moestuin van het Sint-Elisabethgasthuis.
De tuin werd in zijn huidige vorm aangelegd door dokter Claude-Louis Sommé en ondersteunde de lessen uitwendige pathologie in de école de médecine, een opleiding in de geneeskunde. De hovenierswoning in het park dateert van 1870 en de poort bij binnenkomst is ontworpen door Pierre Bruno Bourla van 1826.
Vanaf 1926 wordt de tuin beheerd door het stadsbestuur van Antwerpen en is zeker een bezoek waard.
Adres: Leopoldstraat 24.
GPS: 51°12’50.9″N 4°24’25.4″E

Den Botanieken Hof

Den Botanieken Hof

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Deze kathedraal uit de 14e eeuw staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft de hoogste kerktoren van de Benelux en is dan ook van een afstand goed te zien. Met 123 meter steekt de toren boven alle gebouwen in het oude centrum uit. De buitenkant van de kathedraal is prachtig maar je moet ook zeker de binnenkant bekijken met prachtige beelden en fresco’s. En de kathedraal bezit vier schilderijen van de Vlaamse kunstschilder Rubens en een aantal werken van andere meesters. Er zijn 515 treden in deze toren, maar daarboven zijn nog trappen die alleen voor personeel toegankelijk zijn. De toren is elke vrijdag van april tot september te bezoeken onder leiding van de officiële gidsen.
Adres: Groenplaats 21
GPS: 51°13’13.0″N 4°24’05.7″E

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Stedentrip Antwerpen Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Grote Markt

Dit is een plein in de stad Antwerpen, gelegen in de oude stad. In het midden staat Brabo, het beeld van een man die een grote hand-werpt… Het plein wordt omringt door zestiende en zeventiende-eeuwse gildehuizen en reconstructies van dergelijke oude huizen. De huizen die authentiek zijn hebben grondige restauraties ondergaan. Andere huizen zijn reconstructies uit de negentiende en twintigste eeuw. Heerlijk om even wat te drinken/eten en te genieten van de mooie gebouwen van het oude Antwerpen. Op wandelafstand (via de Suikerrui) bevindt zich de Schelde.
Adres: Grote markt 11.
GPS: 51°13’17.2″N 4°23’57.9″E

Grote Markt

DStedentrip Antwerpen - De grote markt

Station Antwerpen Centraal

Door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. Sinds de restauratie wordt het Centraal Station van Antwerpen als een van de mooiste stations ter wereld beschouwd. Bezoek je Antwerpen met de trein dan zit je meteen midden in het centrum.
Zeker niet overslaan tijdens een stedentrip Antwerpen!
GPS: 51°12’58.1″N 4°25’16.2″E

Centraal Station Antwerpen

Stedentrip Antwerpen - Station centraal

Het Hendrik Conscienceplein

Het plein is sinds 1881 vernoemd naar de 19e-eeuwse Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, van wie een standbeeld op het plein is geplaatst. Ervoor sprak men van het Jezuïetenplein. De deels 17e-eeuwse gebouwen rond het plein worden gekenmerkt door een barokke stijl. Dit geldt in het bijzonder voor de imposante Carolus Borromeuskerk, een voormalige Jezuïetenkerk. De barokke stijl van de bebouwing rond het plein, met veel pracht en praal, werd bewust gestimuleerd door de Jezuïeten: als onderdeel van de Contrareformatie wilde de orde de bevolking op allerlei manieren stimuleren naar de kerken te komen.
Het Hendrik Conscienceplein werd door inspanningen van buurtbewoners, waaronder de kunstenaars Panamarenko en Hugo Heyrman, het eerste autovrije plein van de stad.
GPS: 51°13’16.6″N 4°24’15.2″E

Hendrik Conscienceplein

Hendrik Conscienceplein

Eten & drinken

Café Internazionale

Café Internazionale

Uitbaters Marco Migliore en Deborah Waknine gaven het pand een vintage uiterlijk door gebruik van tweedehands meubeltjes en kunstfoto’s aan de muur. Jazzmuziek klinkt op de achtergrond. Proef de pastrami sandwich! Excuses, een Pastrami sandwich met grote P. om deze voldoende eer aan te doen. Pastrami is een mengeling van gezouten en gepekeld rundvlees. Smaakt verdomd lekker!
Adres: Volkstraat 21
GPS: 51°12’41.4″N 4°23’47.3″E

Wijnbar Soho Antwerpen

Wijnbar Soho

Soho is een café/wijnbar op het Zuid in Antwerpen. Deze zaak werd geopend door Tom Waes, de tv-maker van het bekende programma Tomtesterom en Reizen Waes. Hij heeft wijnbar Soho geopend samen met drie vennoten. Het concept van café/wijnbar Soho is dat iedereen zich welkom moet voelen. Of het nu voor een pintje is of voor een goed glas wijn.
Adres: Marnixplaats 6
GPS: 51°12’38.2″N 4°23’52.5″E

Cafe Zeezicht

Café Zeezicht

Alle dagen hopen… Café het Zeezicht is een typische bruine kroeg. Door de inrichting met verschillende niveaus vind je in de winter altijd wel een geschikt plekje binnen of buiten op het terras in de zomer. Ideaal om even te relaxen bij een lekkere LaChouffe van het vat. Af en toe komen er ook wat bandjes spelen. De sfeer is top, het eten is simpel en lekker.
Adres: Dageraadplaats 7
GPS: 51°12’26.2″N 4°25’51.2″E

Appelmans Brasserie en Absinth bar

Appelmans Brasserie en Absinth bar

Gelegen in de mooie Antwerpse historische binnenstad, naast de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal. Twee bars: De Private Bar en de Absinthbar gecombineerd met een moderne brasserie. Eten, interieur, muziek en drinken (met de nadruk op absint en cocktails). Wij vonden het al een lust voor het oog om te zien hoe ze de cocktails maakten. Erg gezellig!
Adres: Papenstraatje 1
GPS: 51°13’12.1″N 4°24’02.2″E

Waypoints


Fotoalbum: Citytrip Antwerpen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *