Hallstatt stedentrip

Hallstatt stedentrip

Met een stijgingspercentage van wel 23 procent rijden we vanuit Camping Temel ( Puchen) naar Hallstatt, een autorit van een half uur. Afgezien van de prachtige foto’s op instagram van Hallstatt en omgeving, weten we nog maar weinig van dit pittoreske dorpje aan de Hallstätter See. Het centrum is afgesloten voor autoverkeer dus parkeren we de auto aan de rand van het dorp.
In de verte zien we de 超級市場 liggen. Wat zou dat zijn?!? Ooooow de supermarkt want dat staat namelijk in kleine letters onder de grote Chinese tekens. Ook de parkeerplaats en de bank staan in het Chinees aangegeven. Een paar meter verderop staren we naar een poster waarop een Chinees meisje staat gekleed in een dirndl. Rental Service Dirndl-to-go. Waar zijn we in hemelsnaam beland? 😊

Hallstatt | Made in China

Na wat speurwerk op internet blijkt dat Hallstatt gretig gebruikt maakt van het feit dat de Chinezen het hier zo bijzonder mooi vinden. Tot 1960 was het dorpje alleen met een boot bereikbaar. Pas nadat er wegen werden aangelegd kwam ook de toeristenstroom op gang. Sommige Chinese toeristen maakten in een later stadium wel heel opvallend veel foto’s en schetsen van details en huizen. Dat waren eigenlijk architecten verhuld in toeristenkleding. In 2011 werd de burgemeester van Hallstatt, Alexander Scheutz, op de hoogte gesteld dat ze in China een kopie wilden maken van het gehele dorp.

Toen de burgemeester op de hoogte werd gesteld was de bouw echter al in een vergevorderd stadium. In plaats van het project tegen te houden koos de burgemeester van Hallstatt er voor om in 2012 zelfs bij de opening van het Chinese Hallstatt aanwezig te zijn en samen tekenden ze een overeenkomst voor een culturele uitwisseling. Dus mocht je toevallig in de buurt van de Chinese Provincie Guangdong zijn, vanaf nu kun je ook daar gezellig naar Hallstatt.

Dirndl to go

Hallstatt rental Dirndl

Skywalk Welterbeblick

Omdat het zulk mooi weer is gaan we eerst met een bergtreintje naar een uitzicht platform op de Salzberg. Een enkeltje naar de Skywalk “Welterbeblick” kost 9 euro per persoon. Boven genieten we van een schitterend panoramisch uitzicht. Het uitzicht-platform hangt tot ver boven de afgrond dus als je geen last hebt van hoogtevrees dan mag je dit eigenlijk niet overslaan! Je kunt het eventueel combineren met een bezoek aan de zoutmijn.
In Hallstatt kun je nog zien hoe vroeger het zout uit de mijnen werd gehaald. Dankzij deze zoutwinning waren de Oostenrijkers rijk. Met het zogenoemde witte goud kon men namelijk levensmiddelen conserveren en had men meteen het perfecte ruilmiddel voorhanden. Deze zoutmijn is dagelijks te bezoeken.
Meer info: https://www.salzwelten.at/en/

Skywalk “Welterbeblick”. Zeer indrukwekkend!

Hallstatt Welterbeblick

Terug naar het centrum van Hallstatt

Je kunt natuurlijk ook weer met het bergtreintje terug naar beneden maar als je van wandelen houdt kun je beter terug lopen. De wandeling naar beneden duurt ongeveer een half uur. Af en toe staat er een bankje om op uit te rusten of te genieten van het uitzicht en er staan borden waarop leuke historische feitjes te lezen zijn.

Ik heb koffie meegenomen en een stokbrood met kaas. Na onze lunch op de berg horen we het in de verte al rommelen en net als we Hallstatt-centrum naderen begint het te regenen en onweren. Schuilen met een half litertje bier blijkt geen slecht idee.

Hallstatt ligt ingeklemd tussen de Dachsteinbergen en de Halstättersee.

Hallstatt Mavic Pro drone

De begraafplaats van Hallstatt en het Beinhaus

Als het weer opklaart lopen we naar de begraafplaats van Hallstatt. Omdat deze zo klein is en er geen uitbreidingsmogelijkheden waren werd in de 12 eeuw na Christus het Beinhuis gebouwd. In de zogenaamde Karner- ruimte ( Latijn carne = vlees) liggen 1200 schedels en andere botresten. De skeletten werden gereinigd, families zijn bij elkaar geordend en de schedels zijn voorzien van een sterfdatum. Omdat het de gewoonte is om graven met bloemen te versieren hebben kunstenaars ook de schedels symbolisch voorzien van geverfde bloemenkransen.

Het Beinhaus bevind zich naast de kerk.

Hallstatt Beinhaus

Hallstatt-Dachstein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Wij vonden Hallstatt en de omgeving er van erg mooi, het is ook niet voor niets dat het culturele landschap van Hallstatt-Dachstein op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat.
Wij bezochten ook de Dachstein gletsjer, lees daarover meer in ons reisverhaal.


Bekijk hier onze drone video van Hallstatt.

2 antwoorden
 1. sandra
  sandra zegt:

  Wat een leuk en grappig verhaal. Ik moet wel lachen dat hetzelfde dorp is nagebouwd in China. Kan mij er niets bij voorstellen. Oostenrijk in China.
  Wat een prachtige foto’s. Oeiiii, die hangbrug ziet er wel heel erg akelig uit. Wel schitterend uitzicht.

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Dankjewel Sandra. Ik kan me er ook niks bij voorstellen….wellicht hebben ze zelfs de schnitzel op de kaart staan 🙂
   Mocht je het leuk vinden…het hele fotoalbum staat ook online.

   Alvast een fijn weekend!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *