Brussel citytrip

Brussel citytrip

Zoals alleen Herman Brusselmans kan zeggen: ‘Beter een naaste buur met een café dan een verre vriend met een spraakgebrek en de telefoneer-ziekte’. De humor, het eten, de lekkere biertjes en niet te vergeten de fijne smaak voor muziek… Wij voelen ons thuis in België.
En over smaak valt niet te twisten, ook niet over muzieksmaak. De één houdt van punk, de ander vindt dat ‘herrie’. Dit weekend speelt Parquet Courts in Brussel. Parquet Courts is een Amerikaanse punkrock-band uit Brooklyn/ New York.

Parquet Courts in de Oranjerie, Brussel

Parquet Courts

De Kruidtuin

Ze spelen in de Oranjerie van de kruidtuin, een unieke locatie wat is uitgegroeid tot een van de bekendste concertzalen van België. De Kruidtuin (Botanique) is een park in Brussel dat werd aangelegd in 1826 als botanische tuin. Het is gelegen aan de rand van het Brusselse centrum. Sinds het einde van de 20e eeuw wordt het uitsluitend als cultureel centrum gebruikt.
De Botanique bestaat uit 8 zalen. De meest gebruikte zalen zijn de Orangerie (de grootste zaal, 700 staanplaatsen of 358 zitplaatsen), de Rotonde en de Witloof bar. Meestal worden de zalen gebruikt voor concerten van nationale en internationale artiesten. Soms zijn er ook tentoonstellingen, theater- en filmvoorstellingen te bezichtigen.

Brussel citytrip | Overnachten

Wij boeken een overnachting bij het Marivaux hotel. We betalen €68 voor een schone kamer zonder ontbijt. De ligging (ook van het bed!) was voor ons ideaal; 10 minuten lopen naar de Botanique en 5 minuten naar het centrum. We parkeren de auto in parkeergarage Rogier (5 min. lopen) en betalen €15 per dag. Het concert is vrijdag avond en de volgende morgen gaan we lekker struinen door de historische binnenstad.. Net zoals in januari van dit jaar. Alleen bezochten we toen een concert van Tame Impala in Vorst Nationaal.

Tips voor een weekend Brussel

De Grote Markt

De Grote Markt is het centrale middelpunt van toerisme in Brussel en is heel gemakkelijk te vinden… volg de fotocamera dragende toerist en je komt binnen een mum van tijd uit op een van de mooiste pleinen van Europa, dat wel gezegd. Vervolgens keken ook wij onze ogen uit en kregen dit schitterende plein maar niet gevat in 1 foto. De Grote Markt is omringd door gildehuizen versiert met bladgoud. De twee meest opvallende gebouwen zijn het stadhuis en het broodhuis, het grote museum van de stad dat de geschiedenis van Brussel presenteert. De straten rondom de grote markt stammen nog uit de middeleeuwen.

De Grote markt in Brussel

Grote Markt Brussel

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

De Galeries royales Saint-Hubert vormen een complex van drie met glas overdekte winkelgalerijen in het centrum van Brussel: De Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. De naam komt van de vroegere Sint-Hubertusstraat die liep van de Grasmarkt tot de Beenhouwersstraat.
De galerijen zijn 8 meter hoog en een lust voor het oog, zeker als het zonnetje schijnt. Er zijn verschillende winkels, cafés en eetgelegenheden in gevestigd.

De Galeries royales Saint-Hubert

Koninklijke Sint Hubertus galerijen

Dit kunstwerk stond in 1 van de galerijen. Van een afstand denk je dat het mozaïek is, maar als je dichterbij komt zie je dat het allemaal kleine fotootjes zijn van vrouwen in minuscuul ondergoed.

In 1 van de etalages van de ‘Koningsgalerij’

Sint Hubertus kunst galerij

Van Manneken Pis…

Het 58cm grote beeldje van manneken Pis is hét voorbeeld voor de mannelijke mode. Dit Brusselaartje heeft meer dan 600 verschillende pakjes. Bij elke speciale gelegenheid draagt hij een speciaal kostuum. Sinds 30 jaar heeft manneke pis zelfs een officiële aankleder: Jacques Stroobants. Zijn vrouw maakte zo’n 200 kostuums voor Manneken Pis. Al die kleertjes zijn te bewonderen in het Broodhuis in Brussel. Als een staatshoofd België bezoekt schenkt hij soms traditionele kleren van zijn land op maat van Manneken pis. Grappig om te zien, maar je bent er snel op uitgekeken.

Manneken Pis

Manneken Pis

…naar Manneken Peace

Daarentegen is Manneken Peace een stuk indrukwekkender. Je vindt dit kunstwerk als je bij Manneken pis de straat omhoog loopt. net voorbij de 2e hands muziekwinkel pronkt hij op de hoek van de Rue du Chene en de rue de l’Etuve.

Manneken Peace

Manneken Peace Brussel

Street art in Brussel

Deze zin las ik in een artikel van Rekto Verso, een tijdschrift voor cultuur en kritiek: ‘Street art is voor de ogen wat muziek is voor de oren. Ze speelt zich af in het moment. En net als een optreden is ook streetart onderhevig aan alles wat van buitenaf op haar inspeelt‘. Brussel heeft voor ons als liefhebber van deze straat kunst veel te bieden. Ben jij ook liefhebber? Kijk dan af en toe ook eens een zijstraat in als je over de kasseien ronddwaalt..

Street Art Brussel

Street Art Brussel

De Kunstberg / Mont des arts

De tuin van de Kunstberg ligt lager dan het Koningsplein waardoor je mooi uitzicht hebt richting de Grote Markt en het historische hart van Brussel.
Bovendien is het een mooie groene schakel tussen de boven- en de benedenstad. In de tuin staan bijzondere monumenten en beeldhouwwerken, waaronder de beiaard.

Mont des arts

Mont des arts

De Beiaard klok

De beiaard staat in een booggewelf bovenaan de Kunstbergstraat en heeft de vorm van een groot wanduurwerk met kleine inhammen waarin twaalf figuren staan, die personages uit de Brusselse geschiedenis en folklore uitbeelden. Deze figuurtjes draaien op de tonen van het 24-delige klokkenspel. Een bronzen Jacquemart helemaal boven op de arcade, slaat het uur.

De Beiaard klok van de Kunstberg

Beiaard Brussel

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Vlakbij het centraal station, op de Treugenberg heuvel vind je deze prachtige kathedraal. Indrukwekkend van de buitenkant maar ook een must om binnen een kijkje te nemen. Als we naar binnen lopen komt het zonnetje uit en schittert prachtig door al het glas en lood. Hier vinden huwelijken en begrafenissen plaats van de vorsten van België.
Enkele historische gebeurtenissen die plaatsvonden in de kathedraal:

  • 1995: Bezoek van paus Johannes Paulus II
  • 1960: Huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola
  • 1999: Huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde
  • 2014: Uitvaartdienst van koningin Fabiola

Deze eeuwenoude kerk werd pas in 1962 verheven tot Kathedraal. Aartsengel Michaël is de beschermheilige van Brussel. Sint-Michiel prijkt dan ook op tientallen plaatsen in de stad, van schilderijen tot gevels en glasramen.

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Het Atomium

Het Atomium vind je net iets buiten het centrum van Brussel gelegen in het prachtige Heizelpark. Dit bijzondere bouwwerk in de vorm van een ijzeratoom is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958. Het symboliseert de destijds sterk groeiende ijzerhandel. De 9 bollen hebben een diameter van 18 meter. Met een lift kun je in het gebouw naar de bovenste bol om op een hoogte van 100 meter te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen over de wetenschap en architectuur. Het volledige bezoek gaat langs steile roltrappen en trappen.

Als je met de auto naar Brussel gaat is het aan te raden om dit bezoekje aan het begin of eind van je stedentrip te plannen.


Het Atomium in het Heizelpark

Atomium Heizelpark

Heizelpark

Herfstkleuren in het Heizelpark

Heizelpark Brussel

Hoogste staat van paraatheid

Helaas is dit ook het recente straatbeeld van Brussel, ongewoon maar klaarblijkelijk nodig. Hopelijk overwint ‘Manneken Peace’ alles.

Het leger in het centrum van Brussel

Leger Brussel

WaypointsFotoalbum: Brussel stedentrip

6 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *