Costa Rica route

Costa Rica route

Wij hebben nog nooit zoveel moeite gehad met het maken van een globale route voor een volgende bestemming. Costa Rica heeft een omvangrijk aanbod voor de natuurliefhebber. Er zijn zoveel mooie plekken waar je stil van wordt! Je kunt het land het beste beschrijven als één groot nationaal park. Uiteindelijk heeft Costa Rica niet alleen ons hart veroverd maar ook ons banksaldo 😮 Er zijn veel Amerikaanse toeristen die gewend zijn om in hun korte vakantieperiode veel geld uit te geven. Daar lijken de prijzen op aangepast te zijn. Met een auto als vervoermiddel waren we heel flexibel. Costa Rica is niet zo heel groot maar verwacht niet dat je daardoor overal even snel van A naar B reist…

San José | Dag 1 & 2

Onze Costa Rica route begint met de hoofdstad. San José? Ooh nee! La capital is meestal niet erg geliefd onder reizigers. Dat het geen beauty is wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal niks te zien is. San José is gebouwd volgens het Spaanse blokkendoos-stratenplan: met Avenidas die horizontaal lopen en Calles die ze verticaal kruisen, heel overzichtelijk.

Duur: 2 nachten in Casa69
Hoogtepunten: Stadswandeling met veel streetart, Teatro Nacional
Vervoer: Vanuit Amsterdam Schiphol vlogen we rechtstreeks naar Panama waar we overstappen naar onze eindbestemming Costa Rica. De vliegafstand is ongeveer 9.350 kilometer en de vliegtijd is gemiddeld 14 uur. Vanuit Nederland vertrekken er geen rechtstreekse vluchten naar Costa Rica.

Ojochal | Dag 3, 4, 5, 6 & 7

Ojochal is een leuk klein dorpje, verscholen in de jungle, vlak bij de tropische stranden Tortuga, Ventanas en Uvita. Je kunt er wandelen in de bergachtige jungle, een waterval bezoeken of een tocht maken door de mangroven. In het dorpje liggen veel goede restaurantjes verscholen. Daarnaast is het ook een fijne centrale plek om veel van de prachtige omgeving te kunnen zien.

Duur: Wij verbleven hier 5 dagen in een jungle hutje bij ecolodge El Mono Feliz, de gelukkige aap.
Hoogtepunten: Ons droomhuwelijk op Playa Ventanas, de ontmoeting met Anja & Otto (onze getuigen), Mangroves Sierpe rivier & Isla del Caño, kikkertour met Mario van Tipi jungla Lodge.
Vervoer: Vanuit San José naar Ojochal met de huurauto. Download de map van Costa Rica via Google maps en gebruik deze offline als navigatie systeem voor in je huurauto. (Gratis en up 2 date)

Sarapiquí | Dag 8 & 9

In Sarapiquí verblijven we op Heliconia Island. Dat ligt tussen Horquetas en Puerto Viejo de Sarapiquí aan de Caribische kant. Het grenst aan de uitlopers van Nationaal park Brasulio Carillo, het is eigenlijk een privé eilandje in de Rio (rivier) Puerto Viejo.

Duur: 2 nachten.
Hoogtepunten: Familieboerderij Finca Sura, boottocht over de Rio Sarapiquí, onze slaapkamer grenzend aan de botanische tuin met al zijn vogels en vlinders.
Vervoer: Als je de route van Ojochal naar Sarapiquí wilt maken vertrek dan ’s morgens. Wij reden via San Gerardo de Dota, een mooie route door de bergen waar je vaak even wilt stoppen. Voorkom dat je in het donker aankomt.

Bajos del Toro | Dag 10 & 11

Aan de rand van dit slaperige dorpje ligt onze volgende slaapplek. Deze bed & breakfast herbergt een indrukwekkend stukje natuur! In de achtertuin van de Nederlandse eigenaar Wil ligt namelijk de Catarata del Toro waar ook nog eens heel veel kolibries rondfladderen. Je kunt helemaal tot aan de voet van de waterval naar beneden lopen. De wandeling begint aan de top van een vulkanische krater, waar je meteen een fenomenaal uitzicht hebt op de grootste waterval van Costa Rica.

Duur: 2 nachten in het kolibrie paradijs.
Hoogtepunten: Verdwaalde Orange kneed Tarantula (vogelspin). Wandeling naar de waterval, genieten van de kolibries, de sterke verhalen en de spaghetti van Wil. Sinds kort kun je hier een nieuwe tour maken naar de nog onbekende Blue Rapids, een geweldige nieuwe aanvulling en daarom nog meer reden om hier heen te gaan. Kijk hier voor meer info.
Vervoer: Van Sarapiquí met de huurauto naar Bajos del Toro.

Vara Blanca | Dag 12 & 13

Regen en mist teisteren het dorp Vara Blanca. We komen hier voor een bezoek aan de Poás vulkaan maar vanwege het slechte weer was er geen uitzicht over de azuurblauwe kratermeertjes. De volgende dag troffen we hetzelfde slechte weer waardoor we besloten dit gebied te laten voor wat het was.

Duur: 1 nacht in een kamertje bij Vara Blanca Tiquicia, overigens geen aanrader.
Hoogtepunten: Koffie drinken bij Mirador Bosque, Laguna Hule. Met in de verte 3 roodkop gieren. Kolibries spotten bij Café Colibri.
Vervoer: Vanuit Bajos del Toro reden we met de huurauto naar Vara Blanca. Onderweg even MOETEN omrijden voor een stop bij Laguna de Hule. Deze tip kregen we mee van Wil (Catarata del Toro) en is zeer de moeite waard!

La Fortuna | Dag 14, 15 & 16

Tijdens een vakantie in Costa Rica kun je simpelweg niet om de vele vulkanen heen. De Arenal vulkaan steekt trots boven het oerwoud uit en prijkt op bijna elk foldertje wat rondgaat in La Fortuna. Het aanzicht op zich is al een mooie bezienswaardigheid. Het bovenste gedeelte van de hellingen zijn onbegroeid, op het lagere gedeelte bevindt zich een weelderige jungle en maak je kans op het zien van vele zoogdieren en vogels. We beleven heerlijke actieve dagen in de Arenal omgeving, vroeg op en vroeg (moe) naar bed.

Duur: 4 nachten in een geweldig hutje bij Rancho Cerro Azul.
Hoogtepunten: Sky Trek zipline La Fortuna, dagtocht naar natuurreservaat & vogelparadijs Caño Negro (incl. boottocht), Catarata la Fortuna, Mistico Hanging Bridges.
Vervoer: Een aangename, niet al te lange route van Vara Blanca naar La Fortuna met de huurauto.

San Rafael-La Paz de Rio Celeste | Dag 17 & 18

Onze volgende bestemming ligt in het slaperige dorpje San Rafael. Bijagua is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Tenorio Volcano National Park. In dit park liggen een paar prachtige verborgen juweeltjes!

Duur: 1 nacht in een hutje bij Hotel Catarata Rio Celeste, een perfect verblijf en dichtbij de ingang van het Tenorio Volcano Nationaal Park.
Hoogtepunten: Wandeltocht in Tenorio Volcano NP met hoogtepunten zoals Laguna Azul, Uitkijkpunt op de Tenorio vulkaan & Teñiderios.
Vervoer: Met de huurauto van La Fortuna naar San Rafael.

Playas del Coco | Dag 19 & 20

Playas del Coco is helaas een verkeerde keuze voor ons geweest. Prachtige strandlocatie maar heel luidruchtig en druk. Als we ergens in het stadje eten dan moet ik bijna schreeuwen om elkaar te verstaan, zo hard staat de muziek. Niks Costa Ricaans aan! Gelukkig heeft de omgeving veel meer te bieden.

Duur: 2 nachten in Laura’s B&B.
Hoogtepunten: De zonsondergang aan de kust, Parque Nacional Rincon de la Vieja, de Sendero las Pailas trail. In geen enkel ander nationaal park in Costa Rica kun je stoom van actieve poelen tussen de bomen door omhoog zien dwarrelen, wat Rincon de la Vieja naast het spotten van vogels en ander wildleven toch wel uniek maakt.
Vervoer: We verlaten San Rafael met de huurauto en rijden door prachtig bergachtig gebied. Het laatste stuk richting Playas del Coco is recht toe recht aan en best saai te noemen.

Santa Elena – Monteverde | Dag 21 & 22

Van het strand naar het nevelwoud in een paar uurtjes tijd, alles kan in Costa Rica. Monteverde bevindt zich op ongeveer 1440 meter hoogte. Door de hoge ligging hangt er over het natuurgebied vrijwel altijd een prachtige mistige laag.

Duur: 2 nachten
Hoogtepunten: Birdwatchingtour El Bosque, wandeling in NP Monteverde, koffie drinken in de bergen bij Belcruz, Sky Trek Zipline Monteverde, eten bij Tree House Monteverde.
Vervoer: Een prachtige route van de kust naar Monteverde. Over de laatste 35 kilometer doe je zeker 1,5 uur zonder te stoppen. Wij deden er veel langer over want de uitzichten richting Santa Elena waren fenomenaal. Dit mede dankzij een opgeklaarde lucht na een fikse regenbui.

Matapalo | Dag 23 t/m 28

Wij overnachten onze allerlaatste dagen van de vakantie altijd het liefste in de buurt van de zee. Het liefst OP het strand of een paar meter van het strand. Niet om te zonnen of te luieren, maar om te kunnen snorkelen, een strandwandeling te maken, om te kunnen eten aan de zee of ‘s nachts in slaap te vallen met het geluid van de golven. Zodoende komen wij terecht in het dorpje Matapalo, gelegen aan de Centraal-Pacifische kust.

Duur: 4 nachten in een “glazen huis”, verscholen in de tuin van Charlie onder een deken van groen waar de aapjes rondslingeren en de vogeltjes naar hartenlust rondfladderen. Aan de overkant van de accommodatie wacht de zee.
Hoogtepunten: Paardrijden op Matapalo Beach, Refugio Nacional de Vida Silvestre Hacienda Barú, NP Marino Ballena , NP Manuel Antonio ,Catarata Nauyaca. En we gaan nog even terug naar het strand waar we zijn getrouwd.
Vervoer: Waar je ook bent in Costa Rica, een autorit is overal spannend, let dus goed op! Maar geniet vooral ook van de prachtige omgeving.

Ons laatste avontuur: Terug naar San José

Het leuke aan het huren van een auto is dat je stopt waar je zin hebt en je blijft zo lang je zin hebt. Voordat we wegrijden kijken we op Google maps waar we ongeveer langs komen maar ook thuis hebben we tijdens de voorbereiding van de reis ook al een paar tips opgeschreven.

De 4 weken zijn voorbij gevlogen. Pura Vida! is de lijfspreuk van Costa Rica. Je hoort het als je vraagt hoe het met iemand gaat, voordat ze aan een maaltijd beginnen of als ze een gesprek beëindigen. Het betekent dat alles goed is, je iemand het beste wenst of gewoon zoals de zin het zelf zegt, dat het leven er is om van te genieten. Wij nemen afscheid met het Pura Vida gevoel: Wat hebben wij genoten van Costa Rica!!

Costa Rica routeFotoalbum: Costa Rica

6 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Wat een gave route. Wij hebben uiteindelijk veel minder bezocht dan we wilden mede omdat het toch allemaal wat lastiger was om er te komen. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om langer op één plek te blijven om uit te rusten.

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   We hadden ons thuis aardig goed voorbereid door een globale route te maken. En toen werd ik op de valreep ook nog eens ten huwelijk gevraagd….zou dat nog kunnen in Costa Rica dacht ik nog… Zo zie je maar dat je zelfs binnen 2 weken ook spontaan een huwelijk kunt organiseren in het buitenland. Lang leve de globale routes! 😀

   Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Hoi Manon
   Natuurlijk mag dat.
   Ik moet er wel bij zeggen dat we qua uitgaven iets minder ‘op budget’ waren dan normaal gesproken. We zijn in Costa Rica getrouwd 🙂
   * Retour vliegticket betaalden we 790 euro p.p.
   * Autohuur: 34 euro per dag incl. verzekering (all risk) bij Sunny Cars
   * Hotel overnachtingen: gemiddeld 63 euro per nacht. (prijs voor 2 personen meestal inclusief ontbijt) Kan goedkoper! 😉
   * Maaltijden: Je kunt in Costa Rica voor een redelijke prijs goed eten, maar per regio verschillen de prijzen sterk. Voor 2 borden pasta met 2 frisdrankjes waren we 15 euro kwijt bij Catarata del Toro terwijl we voor dezelfde maaltijd in Manuel Antonio 35 euro kwijt waren.

   * Onze bezienswaardigheden: https://www.reisfreaks.com/bestemmingen/costa-rica/costa-rica-bezienswaardigheden/

   * Onze overnachtingen: https://www.reisfreaks.com/bestemmingen/costa-rica/costa-rica-hostels/

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!
   Alvast een hele fijne vakantie Manon

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *