Tulpenroute

Tulpenroute

Onze Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd. Gek vind ik het niet, ze zijn zo fleurig en met een bosje tulpen haal je echt het voorjaar in huis. Maar verder dan dat bosje tulpen in huis halen is het bij ons tot dusver niet gekomen. De hoogste tijd om zelf de toerist uit te gaan hangen in eigen land en op zoek te gaan naar de kleurrijke bloemenzee in de Noordoostpolder. En met 2 overnachtingen in de pocket is er voldoende tijd om ook nog 1 of 2 nationale parken mee te pikken!

Overnachten in Friesland

Een leuke en tevens betaalbare slaapplek vinden tijdens koningsdag was nog best een opgave zo kort voor vertrek maar op de valreep vinden we toch nog een plekje in Hoornsterzwaag, Friesland. Hendrikje verhuurt via Airbnb een leuke blokhut gelegen in haar achtertuin. De blokhut heeft een eigen keukentje, een klein tweepersoons bed en een gedeelde badkamer. Voor de prijs van 25 euro per nacht mag je niet veel luxe verwachten maar we hebben hier 2 nachten prima geslapen!

Tulpenroute - Hoornsterzwaag

NP De Alde Feanen

Als je in Fryslân bent mag je een bezoek aan Nationaal Park De Alde Feanen eigenlijk niet overslaan. In het ruim 2.000 hectare grote laagveenmoeras is de diversiteit aan planten enorm en juist die bloemrijke natte graslanden zijn uitstekende broedgebieden voor weidevogels. We maken een wandeling over het ‘kuierpaad’, een afwisselende route langs petgaten, door moerasbos en uitgestrekte rietvelden. Echt prachtig!

Tulpenroute - Alde Feanen

Tulpenroute Noordoostpolder 2018

Vandaag is het zover: Het is Koningsdag en wij gaan bollen kijken! Vanuit Hoornsterzwaag rijden we in alle vroegte naar Luttelgeest in de provincie Flevoland. Op internet staat een tulpenroute in de Noordoostpolder van 120 km lang. Deze route is door National Geographic uitgeroepen tot één van s’werelds mooiste autoroutes! Inmiddels is het de langste en kleurrijkste bollenroute van Nederland.

Wij openen de Tulpenroute op onze telefoon maar er staan ook overal borden langs de route om je de weg te wijzen. Overigens kun je de tulpenroute niet alleen per auto verkennen maar zijn er ook fiets- en wandelroutes. Het is toch echt wel iets wat je een keer gezien moet hebben, zo’n typisch Nederlands plaatje: windmolens, polders en grazende koeien op de achtergrond van de kleurrijke tulpenvelden. Als je daar niet vrolijk van wordt! Ik krijg spontaan zin in een plankje met bitterballen, kaasblokjes en wortels (voor de kleur).

De tulpenroute is erg mooi! Je kunt overal gemakkelijk stoppen om alles van dichtbij te bekijken of voorzichtig tussen de velden te lopen. We fotograferen wat af (helaas ben ik het jurkje en de rieten hoed vergeten..) en ook de drone raast over de velden.
Niet alleen de kleurrijke tulpenvelden zijn een lust voor het oog maar ook de pittoreske dorpjes waar je doorheen rijd zijn het om-je-heen-kijken waard.

Drukte en de beste periode

De Noordoostpolder (gebied rond Emmeloord) wordt gekenmerkt door landbouw. Hier vind je de meeste tulpenboerderijen van Nederland. Toch zouden deze bloembollen velden minder druk bezocht worden dan de velden rond Lisse en de Keukenhof. In de Bollenstreek ligt alles dichter bij elkaar en dat gebied is meer geschikt om per fiets te verkennen.

Qua drukte valt het inderdaad reuze mee. Het is weliswaar Koningsdag maar veel mensen bezoeken dan eerder een vrijmarkt of een festival. Wim-Lex bracht een bezoek aan de buren in Groningen, waar ook het nodige publiek op afkomt. Maar de voornaamste reden voor de rust is de grootte van het gebied waardoor de bezoekersaantallen goed verdeeld worden.
De beste periode voor een bezoek is van ongeveer half april tot half mei als ze volop in bloei staan.

Tulpenroute Noordoostpolder

In het plaatsje Espel ligt een tulpenveld waar de verschillende groepen tulpen te zien zijn. Voor elke tulp staat een naamkaartje en er staat natuurlijk een gezellige kraam waar ze de tulpen en bollen verkopen.

Op de terugweg maken we nog een heel leuk ommetje en bezoeken we o.a. Lemmer waar we bij de viskar van Visser’s Vishandel, die er al tientallen jaren staat, een gebakken kibbeling eten. Eind vorig jaar zijn we hier ook geweest tijdens een weekendje weg met de familie. Toen bezochten wij o.a. het Tjeukermeer.

Sluis Workum

We stoppen nog even bij Sluis Workum Súdwest-Fryslân voor een oer-Hollands plaatje. De sluis vormt de verbinding tussen de Diepe Dolte in het centrum en het twee kilometer lange kanaal Het Zool, dat uitkomt op het IJsselmeer.

Als we even later door het dorpje Gaast rijden, parkeren we de auto langs de dijk en banen we ons een weg door een gigantische hoeveelheid aan dansmuggen. De muggen zwermen zijn dit jaar extreem groot lees ik in een artikel van het AD:

Door het koele voorjaar en de plotselinge temperatuurstijging van de afgelopen dagen komen de larven uit die in het water hebben gelegen. Ze ontpoppen zich massaal tot dansmuggen. De mannetjes zoeken elkaar op bij het IJsselmeer en dansen hoog in de lucht om vrouwtjes te lokken. Voor die paringsdans zoeken ze iets hoogs in het verder vlakke landschap.


Bovenop de dijk aangekomen is het uitzicht over het IJsselmeer fantastisch. We eindigen deze mooie Koningsdag in Makkum waar we een biertje drinken op ‘het Plein’ bij Café de Zwaan.

NP De Weerribben-Wieden

Op dag 3 ontbijten we nog bij onze blokhut in Hoornsterzwaag. Het zou slecht weer worden als we het weerbericht moeten geloven. We besluiten ons hier niks van aan te trekken en na het uitchecken rijden we naar de provincie Overijssel. In Nationaal Park De Weerribben-Wieden lopen we de zogenoemde ‘laarzenpadwandeling’ van 3 kilometer. De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook komen we langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steken we de sloten over. Daarna maken we nog een kleine wandeling over het vlonder pad. Tijdens deze route zie je De Wieden in het klein: meren en kolkjes, rietlanden en moerasbossen waar je vanaf de vlonders perfect de vogelaar kunt uithangen.

NP De Weerribben-Wieden pond

Vervolgens eindigen we de dag met een flitsbezoek aan Zwolle, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. Hier drinken we een kop koffie bij de gillende koffiemeiden aan het Meerminneplein.

Route:


Nieuwsgierig geworden hoe deze 3 verschillende natuurgebieden er uit zien? Neem dan een kijkje in ons fotoalbum of bekijk de video.


Fotoalbum: Weekendje weg

13 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Bij mij is het ook nog nooit verder gekomen dan dat bosje tulpen in de vaas. Wist niet dat die route zo mooi is. Fijne tips en sinds nu staat het ook op mijn verlanglijstje. Ook de accommodatie lijkt mij heerlijk .

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Mooi hé? Al vond ik het wel prettig om een paar dagen weg te zijn. Als dagtrip zou het heel vermoeiend zijn. Eerst bijna 3 uur rijden dan een tulpenroute van 120 km en daarna nog eens 3 uur terug naar huis ? Dus volgend jaar zie ik ??? op reismeemetsandra ?

   Beantwoorden
 2. Margreet Pruis
  Margreet Pruis zegt:

  Mooie route Ilse! Voor mij als Friezin bekend terrein natuurlijk en ik heb 15 jaar in Luttelgeest gewoond. Prachtige foto’s heb je gemaakt! De weerribben vind ik zo’n mooi gebied! De volgende keer bezoek je ook Sneek he?

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Je woont in een mooie provincie Margreet ?? Dit jaar zijn we zelfs 2x in Fryslân geweest. Met onze familie huurden we een huisje aan het Tjeukemeer, dat was ook fantastisch. Volgende keer koffie in Snits ?? Of Sittard natuurlijk mocht in het zuiden komen. Groetjes ook voor Rob ?

   Beantwoorden
 3. PRietje
  PRietje zegt:

  Heel erg interessant, aanstekelijk en uitdagend…. We zouden zoooo de auto kunnen pakken.
  Ilse en wat heb je een leuke hand van schrijven !!! Als we nog eens naar de bollenvelden gaan kopen we een bloemenjurkje en een rieten hoed…. Rietje en ik hebben van jullie verhaal, foto`s en films genoten.
  Zeg het met bloemen!

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Een week later was het zelfs in het nieuws Piet. Tulpenvelden worden massaal bezocht door toeristen. De boeren zijn er niet blij mee, door al dat gespring in die velden is er flink veel schade ?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *