Strand bruiloft Costa Rica

Bruiloft plannen in 2 weken

Het kwam als een complete verrassing. 2 weken voor ons vertrek naar Costa Rica werd ik ten huwelijk gevraagd. We gaan 4 weken naar Costa Rica, zou het niet fantastisch zijn als we daar konden trouwen? Na wat speurwerk op internet kwam ik al gauw terecht op de website van Hotel El Mono Feliz. Diezelfde avond mailde ik met de Nederlandse eigenaren Anja en Otto, met de vraag of het überhaupt mogelijk is om een bruiloft te plannen in 2 weken. We kregen diezelfde avond nog een e-mail terug waarin stond dat het op korte termijn kan, maar dat we samen het één en ander moeten regelen.

 • Een uittreksel uit het geboortebewijs van ons beiden
 • Uittreksel uit het bevolkingsregister van ons beiden
 • Kopie van onze paspoorten
 • Toegestuurde gegevensformulier invullen

Legaliseren van de Costa Ricaanse trouwakte

Deze documenten moeten we zo snel mogelijk per e-mail versturen. Bij aankomst in Costa Rica neem je de originele documenten mee, samen met een kopie van onze paspoorten.
We trouwen voor de Costa Ricaanse wet, en de akte wordt daar ook in het Registro Civil ingeschreven. Daarna laten Anja en Otto de akte in Costa Rica legaliseren en sturen het aangetekend terug naar Nederland. Wij laten de akte vertalen in het Nederlands en schrijven ons huwelijk in bij de gemeente Den Haag. (daar worden namelijk alle buitenlandse huwelijken ingeschreven) Vervolgens kan de akte in onze eigen gemeente worden ingeschreven. Dat hele proces kan een paar maanden in beslag nemen.

Skypen met Anja & Otto, onze getuigen

Er volgde nog een gezellig Skype-gesprek en we e-mailen heen en weer en zo werd onze trouwdatum op 12 Mei vastgelegd. We gaan trouwen op een strand met de voetjes in de zee maar de exacte locatie blijft nog een verrassing. Anja en Otto, tevens onze getuigen, verzorgen verder de hele dag. Van het maken van de trouwfoto’s tot de bruisende bubbels na het ja-woord.
Het was nog even spannend omdat de gemeente Sittard een fout had gemaakt met de benodigde papieren maar dankzij een lieve kennis die bij de gemeente werkt was alles nog op tijd binnen. Alsof het zo moest zijn vond ik zelfs nog een tweedehands trouwjurk waar ik zo inschoot en niets aan vermaakt hoefde te worden. Aäron scoort nog een mooi setje bij elkaar. Zelfs de trouwringen werden dankzij de goede service van Elnora uit Antwerpen de dag voor vertrek persoonlijk aan huis afgeleverd.

Onze huwelijksreis is al een beetje begonnen!

En daar vertrekken we dan, met meer bagage dan ooit tevoren checken we in bij KLM voor onze vlucht naar Panama. Vanaf Panama is het nog een klein stukje naar San Jose. Na 1,5 dag in de hoofdstad vertoeft te hebben, rijden we met onze huurauto naar het plaatsje Ojochal. Het hotel El Mono Feliz (de gelukkige aap) is gelegen in het zuidwestelijk Pacific gebied, genaamd Costa Ballena. Het hotel biedt 3 cabañas (bungalowtjes) en diverse eenvoudige kamers, overschaduwd door grote palmbomen. Alle kamers en bungalows liggen midden in een grote tropische tuin met 2 beekjes en een rivier, een zwembad en een rancho waar de hangmatjes je al uitnodigen voor een welverdiende siësta. Een fijnere plek voor onze honeymoon kunnen wij ons niet voorstellen. Geen poespas, toeters en bellen, maar eenvoud, rust en 2 fantastische getuigen.

Ons verblijf bij El Mono Feliz

Strand bruiloft Costa Rica - El Mono Feliz

Een romantisch diner voor 2

De twee dagen voor ons huwelijk verkennen we de kuststreek. We beginnen de dag met een prachtige tour naar Isla del Caño. ’s Avonds maken we een avondwandeling waar we op zoek gaan naar de vele kikkertjes die Costa Rica rijk is.

De avond voor onze grote dag vraag ik aan Anja of zij nog een mooie plek weet om van de zonsondergang te genieten. ‘Castillo Azul biedt prachtig uitzicht en je kunt er lekker ontspannen een drankje doen’, zegt Anja. Nou, dat bleek een gouden tip. We hadden meteen DE locatie gevonden voor een romantisch diner voor 2 op onze huwelijksdag. Saba, de manager vindt het zo speciaal dat hij zal zorgen voor een mooi plekje en met de kok Pablo kiezen we het eten uit. We nemen nog wat sushi, genieten van de live band die er speelt en gaan daarna op tijd ons bedje in.

Castillo Azul

Strand bruiloft Costa Rica Castillo Azul

Feestelijk ontbijt

Als we ’s morgens aan de ontbijttafel komen zien we dat Anja en Otto de tafel versierd hebben met een bruidspaartje en bloemetjes. Op de oprit is de tuinman de ‘bruidsauto’ aan het wassen. Het is een feest om op deze plek te ontbijten, vers fruit met roomkaas, lekker dik bruin brood een eitje, jam & kaas en koffie. De vogeltjes fladderen langs en Otto heeft meestal wel een spannend verhaal in petto.

Aäron moet na het ontbijt met Anja meekomen en even later komt hij terug met een prachtig tropisch bruidsboeket en corsage. Bloemen uit de eigen tuin, zorgvuldig bijeengebonden door Anja. Wat een verrassing! Het is niet warm maar heet vandaag, 35 graden en zeer benauwd. Mijn haar droogt voor geen meter en bij gebrek aan een föhn ga ik maar even onder de ventilator staan.

Een kleine verrassing van Anja & Otto: Ons trouwpoppetje!

Strand bruiloft Costa Rica trouwpoppetje

Strand bruiloft Costa Rica | Playa Ventanas

Otto maakt nog een paar mooie foto’s van ons in de prachtige tuin en dan is het tijd om te vertrekken. Waar we zullen gaan trouwen is vooralsnog onbekend, we weten alleen dat het op een strand is, dus het wordt een spannend ritje. We zijn blij verrast als we het bordje Playa Ventanas zien en het knipperlicht die kant op knippert. Hier zijn we 2 dagen geleden al geweest toen we de kuststrook aan het verkennen waren.

Het dankt zijn naam aan de twee ramen (ventanas) die op natuurlijke wijze zijn uitgehouwen in de rotsen op het strand. Tijdens laag tij is het mogelijk door de rots te lopen via één van de twee ramen.

Playa Ventanas heeft op dit tijdstip van de dag tientallen meters zandstrand voordat je de zee in loopt.

Mañana Mañana

Een brede strook met een gigantische hoeveelheid palmbomen is het ultieme plekje om even te wachten. De advocaat moet nog arriveren. Anja heeft een tafeltje met 4 kuipstoeltjes in de schaduw neergezet. Victor de advocaat is inmiddels al 3 kwartier te laat.. Zo gaat dat in Costa Rica. Er wordt gebeld met kantoor en zij vertellen dat hij een uur geleden al vertrokken is. Ze sturen Billy een andere advocaat op pad om Victor op te sporen. Uiteindelijk blijkt Viktor vast te zitten met zijn auto en rijdt Billy met de papieren eerst naar huis om zich om te trekken en dan zal hij zo snel mogelijk deze kant op komen. Otto en Anja excuseren zich voor deze toestand maar ik zeg dat er ergere dingen zijn dan wachten onder een palmboom. We schieten alle 4 in de lach. En jawel hoor, daar zul je Billy hebben…

Pura Vida!

Bijna anderhalf uur later dan gepland maar dat mag de pret niet drukken. De ceremonie voltrekt zich letterlijk op het strand met de voetjes in de zee. Achter ons de zee en op de voorgrond staan meters hoge palmbomen. Daarachter zien we bergen waar de laaghangende mist de topjes van het oerwoud bedekt en daarboven weer de dikke stapelwolken. Boven ons straalt de zon! Mooier kun je echt niet trouwen! Pura Vida!! Billy doet de ceremonie geheel in het Spaans en Anja vertaald alles in het Nederlands. Nadat we elkaar het si-woord hebben gegeven en de ringen hebben aangeschoven is het tijd voor een fles lekkere bubbels en proosten we met zijn allen op ons huwelijk. Naast de speech van Anja hebben ze als verrassing aan familie en vrienden gevraagd om leuke anekdotes te vertellen over ons en Anja leest ze allemaal voor. Iedereen heeft wat geschreven, erg leuk!

Pura Vida!

Strandhuwelijk Costa Rica - Ceremonie

Terug naar El Mono Feliz

Na de bubbels rijden we terug naar El Mono Feliz waar onze cabana van top tot teen versierd is, overal hangen bloemstukken uit de tuin en vanaf de deur tot aan het bed een ligt een pad gevormd van bloemenblaadjes. Op het bed liggen ook overal bloemetjes, fantastisch! De poetsvrouw heeft dit allemaal geregeld, zo lief! We Skypen ‘s middags met de families die daar in de avonduren op grote afstand meegenieten. We bedanken Anja en Otto hartelijk voor alles wat ze voor ons gedaan hebben!

5 sterren diner bij Castillo Azul

Ondanks de temperatuur van 35 graden blijft onze trouwkleding aan en gaan we op weg naar Playa Tortuga om foto’s te maken. Een dikke boomstam nodigt uit om te gaan zitten en genieten van het geweldige uitzicht. Playa Tortuga is ook verbluffend mooi. We mijmeren nog wat na over deze mooie dag.

Nog voordat de zon ondergaat arriveren we bij Castillo Azul waar ‘onze’ tafel gedekt is. Rond de tafel branden kaarsjes. Naast ons een verlicht zwembad en voor ons de zee waar de zon langzaam onder gaat. We eten een 5 sterrenmaaltijd! Van de mosselsoep tot aan de flambe, alles is tot in perfectie bereid. We kunnen de hele avond buiten zitten zonder ook maar een druppel regen. De lucht verkleurt van lichtblauw, donkerblauw naar paars. Een teken dat het schitterend weer is geweest!
Als een sprookje zo mooi eindigt 12 mei.


Fotoalbum: Costa Rica

8 antwoorden
 1. Lizette | Reismuts
  Lizette | Reismuts zegt:

  Wat leuk om te lezen! Gefeliciteerd natuurlijk met jullie huwelijk en nog vele liefdevolle en gelukkige jaren samen toegewenst! Wat zien jullie er mooi uit!
  Jeetje, 2 weken… Wij hebben er 10 weken over gedaan om onze bruiloft op de Malediven te plannen en dat vond ik al een race tegen de klok. Vooral de ringen, de trouwjurk en het vermaken van de jurk en pak zorgde voor de nodige stress. Maar ik zou het zo weer over doen voor de mooiste dag ever. Is het inmiddels gelukt met het formeel in NL inschrijven? Wij kozen voor de makkelijke weg, we hebben het daar niet in laten schrijven (was lastig als islamitisch land en wij als niet-islamieten) en zijn bij terugkomst in NL nog een keer getrouwd, maar dan voor de wet.

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Hoi mevrouw Brands-Mutsaers 😀 Bedankt voor de leuke reactie!! Wij hebben veel te danken aan Anja & Otto van El Mono Feliz. Anders was het nooit gelukt binnen 2 weken.. Bij thuiskomst hebben we nog een klein familiefeestje gevierd in de tuin.
   Wij hebben de akte net laten vertalen en alles is nu richting Den Haag. Afwachten dus.
   Er kwamen hier al enkele prachtige foto’s van jullie huwelijk aan het strand voorbij op Instagram. Zo meteen maar eens even snuffelen op jullie website 😉

   Beantwoorden
 2. Patricia
  Patricia zegt:

  Wat is dit gaaf zeg!!! Je had het al verteld maar nu zie ik ook die fotos, whoahhh… Dat is echt een ervaring om nooit te vergeten.
  Ik zie dat jullie ook bij El Castillo zijn geweest, wij ook… wat een heerlijk plekkie hè, dat uitzicht ook! En dat eten… gewoon alles!

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Heej Patries 🙂
   Wat gaaf dat jullie daar ook zijn geweest ! Ik zag het even later pas bij de locatiegegevens op instagram dat jullie voetjes daar ook hingen. Boooah ja, dat eten en het uitzicht ….zeker 5 sterren.

   Beantwoorden
 3. margreet pruis
  margreet pruis zegt:

  Goh je zou maar trouwen in Costa Rica…… Nu weet ik het zeker, daar wil ik zeker een keer naartoe! Ik heb nl net jullie foto’s van CR bekeken. Wat een natuurparadijs! Prachtige vogels en kikkertjes….en spinnen brrrt. Jullie zagen er mooi uit saampies!

  Beantwoorden
 4. Anja en Otto
  Anja en Otto zegt:

  Deze dag zullen wij ook niet gauw vergeten, het was voor ons een eer dat jullie ons de organisatie van deze belangrijke dag toevertrouwden.
  We wensen jullie een heel lang en gelukkig huwelijk toe!
  Anja en Otto
  Hotel El Mono Feliz
  Costa Rica

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *