Santa Cruz Tortuga Bay

Santa Cruz Galápagos

Santa Cruz, het eiland waar je Galápagos avontuur begint! Maar eerst vlieg je vanuit Guayaquil in nog geen 2 uur naar Baltra, het eilandje naast Santa Cruz. Na een korte boottocht en een taxirit beland je uiteindelijk in Puerto Ayora, de grootste stad van de Galápagos. Op dit eiland kun je de meeste activiteiten boeken en daarnaast is de kans op een last-minute cruise hier het grootst. Een te gekke last-minute deal was dan ook betrekkelijk snel gevonden. Onze 8 daagse cruise kon een paar dagen later al beginnen. ‘While waiting’ zaten wij dus op Santa Cruz en geloof me daar hoef je je niet te vervelen!

Wat te doen op Santa Cruz:

Tortuga Bay

Tortuga Bay dankt haar naam aan de schildpadden die daar hun eitjes komen leggen en is mede daardoor het bekendste strand van het eiland Santa Cruz. Bij het beginpunt van de wandeling noteer je jouw gegevens bij een opzichter. Hier lees je ook de huisregels door. Om het leven in zee niet te verstoren mag je bijvoorbeeld niet zwemmen langs het eerste stuk strand. Laat geen rommel achter, niet roken enz. Ten slotte moet je voor 18.00 uur ’s avonds weer terug zijn en aftekenen bij de opzichter, zodat hij zeker weet dat iedereen het gebied heeft verlaten.

De wandelroute naar het strand is 2,5 kilometer lang. Langs het looppad groeien gigantische cactussen, er fladderen vlinders en de vinkjes vliegen je om de oren. Na 45 minuten lopen kom je uit op het parelwitte strand van Tortuga Bay. In de duinen liggen de broedplaatsen van de zeeschildpadden. Die zijn allemaal afgeschermd en bij elke broedplek wappert een vlaggetje. Nadat je ongeveer 1 km naar rechts bent gelopen kom je uit bij de mangroves. Vanaf dit punt mag je wel de zee in, het is een perfecte spot om te gaan snorkelen. Wij zagen o.a. blacktip haaitjes, roggen, zeeleguanen & pelikanen.

Santa Cruz Galápagos

Charles Darwin Research Center

Dit onderzoekcentrum en tevens broedplaats voor de landschildpad ligt aan de rand van Puerto Ayora. Zij hebben als doel het Galápagos ecosysteem te behouden en wij als toerist mogen een kijkje nemen hoe ze dat doen. Het project wordt gefinancierd door donateurs en sponsors. Veel van de sponsors worden aangetrokken door de verkoop van privileges op het gebied van toerisme op de eilanden. Hoewel dit laatste in principe tegen de doelstelling van het Station ingaat zijn deze sponsors hard nodig. Tevens verzekert het station hiermee dat het eiland niet geheel van het toerisme wordt afgesloten en dat het toerisme onder controle blijft.
Het is een belangrijke broedplaats voor de Galápagos schildpadden. In het park vind je veel info over de flora & fauna en over Darwins tocht. ‘Lonesome George’ is geprepareerd en kun je hier terug zien.

Santa Cruz - Charles Darwin Research Center

Las Grietas

Bij de pier van Puerto Ayora kun je een water taxi naar de overkant (The point) nemen voor $0,60 (prijs 2014). De wandeling naar Las Grietas is echt de moeite waard. Na een stukje lopen op een verhard pad vervolg je de weg over vlonders richting Punta Estrada beach. Daarna loop je langs verschillende lagunes en glibberige lavapaden. Vergeet je goede wandelschoenen dus niet! Eindbestemming: Las Grietas. Een prachtige kloof waar je in kristalhelder water kunt snorkelen of een duik kunt maken vanaf de hoge rotsformatie. Al met al een echte aanrader!

Santa Cruz – Las Grietas

Las Ninfas

Een rustige lagune omringd door mangroves. Bijkomend voordeel voor ons was dat het maar een klein stukje omhoog lopen was vanaf de pier van Puerto Ayora. Las Ninfas ligt om het hoekje van Hostel Casa del lago. Stop daar even voor een heerlijke kop koffie. Ze hebben namelijk een enig terrasje!
Ik heb veel verhalen van mensen gelezen die deze lagune vonden tegenvallen maar wij vonden dit toch heel erg mooi. Het is een ontspannen wandeling en we zagen veel vogels en kleine kriebelbeestjes.

’s Avonds even ontspannen bij de pier

Wij vinden het heerlijk om ’s avonds na het eten nog even een klein stukje te wandelen. In Puerto Ayora wandelen we elke avond steevast naar de pier. Er hangt een ontspannen sfeer, iedereen loopt er rustig rond en geniet van de avond. De lampjes langs de vlonder schitteren in het water waardoor je ’s avonds kleine haaien ziet zwemmen. En kijk uit waar je loopt of gaat zitten want je struikelt er bijna over de zeeleeuwen ?. In Puerto Ayora heb je een streetfood market waar je ’s avonds goedkoop en gezellig kunt eten.

De Fishmarket

Eigenlijk stelt het niet zo heel veel voor maar toch is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is niets meer dan een betonnen blok waar men de vers gevangen vis fileert en verkoopt. Maar de manier waarop is voor ons zo ongewoon: Achter de visboer staat een rij pelikanen klaar om het afval op te vangen en een zeeleeuw staat letterlijk aan de voeten van de visboer te bedelen. Hij wil natuurlijk ook een hapje. Veel afval is er niet want daar is de visboer veel te kundig voor. De vrouw die de vis kocht had 2 zakjes; Eén voor de stukken waar ze soep van trekt en het lekkerste deel gebruikt ze natuurlijk om te bakken.
Achteraf bleek dat wij niet de enige waren die dit tafereel grappig vonden. Het is ons meest bekeken filmpje op YouTube met meer dan 625.000 weergaven.

Santa Cruz – Fishmarket

Los Gemelos

Santa Cruz bestaat uit een vulkaan waarvan de laatste uitbarsting naar schatting 1,5 miljoen jaar geleden gebeurde. Bij de uitbarsting van de vulkaan ontstonden twee grote kraters die de bijnaam ‘The Twins’ kregen. Ze zijn gevormd uit de instorting van een magmakamer. De lavatunnel die we bezoeken heeft een lengte van ongeveer 2000 meter en heet officieel Los Gemelos.

Santa Cruz – Lava tunnels

El Chato – Giant Tortoise Reserve

Nadat we Los Gemelos achter ons laten rijden we een klein stukje verder voor een wandeling bij El Chato – Giant Tortoise Reserve, een plek waar we de beroemde reuzenschildpadden in hun natuurlijke leefomgeving spotten. Fantastisch, wat een prehistorische kolossen! De eilanden danken hun naam aan deze beesten want Galápagos betekent reuzenschildpad.

Santa Cruz - El Chato - Giant Tortoise Reserve

Puerto Ayora – Food & Drinks

Eatstreet
Als je vanaf de pier van Puerto Ayora drie blokken omhoog loopt, vindt je Eatstreet. Overdag kun je lunchen voor $3 a $5. ´s Avonds word deze straat vervolgens omgetoverd tot een eatstreet. Alle tafels en stoelen worden buiten gezet en het is er gezellig druk!

Isla Gril
Het beste seafood in town!

Cafe Hernan
Niet alleen heerlijke koffie maar ook top ontbijt en o.a. pizza´s. Bovendien hebben ze lekker softijs voor 1 dollar.

Il Gardinio
Niet overslaan want het eten is erg goed!

The Rock
Lekker eten en heerlijke cocktails.

Limon cafe & Bonga bar
Daar gaan ’s avonds de voetjes van de vloer.

Supermarkt
Er is een grote supermarkt bij de pier maar deze is erg duur. Als je Ave. Baltra inloopt kom je uiteindelijk na 5 blokken groente- en fruitwinkels tegen. Vervolgens ga je bij 18de Febrero naar rechts. Een paar blokken verder zie je de supermarkt Mega Primavera. Daar is namelijk alles een stuk goedkoper.

Santa Cruz

De uitstapjes naar Los Gemelos en El Chato maakten wij tijdens de eerste dag van onze bootcruise maar je kunt ze ook gemakkelijk op eigen houtje doen. Zoals je ziet hoef jij je niet te vervelen op Santa Cruz. Bovendien is dit nog lang niet alles, er is nog veel meer te beleven op dit eiland. Daarbij kun je nog verschillende dagtripjes naar omliggende eilanden boeken. De meeste mensen denken vaak: Galápagos, cruise, duur. Oké, je hebt de kosten van het vliegticket en het park entrance fee van $100,- maar je hoeft niet per se een cruise te boeken. Wij sliepen in Hotel España voor €29,- incl. ontbijt in Puerto Ayora. Deze plaats is niet alleen modern en keurig netjes maar ook super gezellig! Je hebt er voldoende betaalbare plekken om te eten, drinken en slapen.

Ben je nieuwsgierig naar meer Galápagos info? Check dan hier het reisverhaal van onze trip door Ecuador en langs de Galápagos eilanden.Fotoalbum: Galápagos

8 antwoorden
 1. Margreet Pruis
  Margreet Pruis zegt:

  Ik vond de Galapagos eilanden zo mooi, zo bijzonder. Een van mijn mooiste reizen! Wat een leuk filmpje. Hoe die dieren staan te bedelen, lijkt wel een hond die zeeleeuw. Grappig! Lonely George heb ik nog meegemaakt, hij is dus nu opgezet. Zou er best nog eens naartoe willen!

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Hoi Margreet. Wij zouden ook zo weer instappen hoor. Tijdens de vlucht van Guayaquil naar Baltra weet ik nog dat ik alleen maar aan het stuiteren was. Ik kon niet wachten en ..wauw!! wat was het gaaf! 🙂 Wat leuk dat je George nog gezien hebt.

   Beantwoorden
 2. Rietje
  Rietje zegt:

  Wat een mooie foto’s maar ook een heel bijzondere beschrijving van jullie reis naar de Galapagos eilanden. Het is alsof je er ff zelf bent!!!

  Beantwoorden
 3. sandra
  sandra zegt:

  Het lijkt mij zo’n gave bestemming. Lachen dat zeehondje. Lijkt net Roefi. Dan kijken ze zo zielig alsof ze nooit iets krijgen. Die mensen kijken helemaal niet op als daar een zeehond voorbij komt. De normaalste zaak van de wereld. Leuk!

  Beantwoorden
  • Reisfreaks
   Reisfreaks zegt:

   Een reis om nooit te vergeten, vooral de bootcruise! De boot was piepklein maar dat had als voordeel dat je elke dag maar met 12 man op pad ging.
   De zeeleeuw kijkt inderdaad zoals Roefi die op een leguaan aan het wachten is ?
   Fijn weekend! ?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *