Connecterra

Connecterra

We zitten nog in de maand mei en hebben al een aantal fantastische zomerse dagen gehad. En vanmiddag stijgt de temperatuur zelfs tot boven de 30 graden. Ideaal om lekker te niksen en je rustig te houden, maar die 2 gekken hier gaan uitgerekend vandaag wandelen in Connecterra, de hoofdpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK).

Connecterra

Connecterra in Eisden/Maasmechelen is de ideale startplek voor een wandeling in dit prachtige natuurgebied met naaldbossen, waterplassen en heidelandschappen. Bij de ingang liggen verschillende folders waar je de keuze hebt tussen 4 verschillende wandelingen. Wij kiezen voor de langste route van bijna 11 kilometer. Dit is een veelzijdige wandeling over 3 mijnsteenbergen, langs het meer en door het bos.

Een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s

Connecterra naaldbossen

Terrils | Mijnsteenbergen

Deze bergen worden terrils genoemd en zijn een herinnering aan het mijnverleden van de regio. De mijnsteenbergen zijn ontstaan door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de vroegere steenkoolontginning. Maar waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden op volle toeren draaide is het grijs van toen inmiddels vervangen door een indrukwekkend groen landschap met heuvels en meren.

In 1987 sluit de mijn in Eisden. Dankzij actievoerders kon vermeden worden dat alle gebouwen gesloopt zouden worden. Ze worden nu als monument beschermd.

De drie terrils vallen binnen de gele wandelroute die we maken. Vanaf deze 3 bergtoppen heb je een geweldig uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Prachtig uitzicht in het NP de Hoge Kempen!

Connecterra Terrils

Naaldbossen

De naaldbossen werden vroeger aangeplant om te voldoen aan de vraag naar stuthout voor de steenkoolmijnen. Tegenwoordig wordt alles geleidelijk omgevormd tot een meer natuurlijker bos.

In België leven maar liefst 69 soorten libellen. Het aanhangsel van het achterlijf wordt door het mannetje gebruikt als een soort tang waarmee hij het vrouwtje tijdens de paring vastgrijpt.

Dragonflies

Connecterra - libellen

Wij vonden het een prachtige wandeling en misschien wel dankzij het hele warme weer liepen we het grootste gedeelte van de gele trail helemaal alleen. Lekker rustig en daarnaast is het enige nationale park van België goed onderhouden. Het is voor ons maar 25 minuutjes rijden maar deze omgeving met dit uitzicht verwacht je niet zo naast de deur!

Nuttige info:
Adres: Connecterra (Terhills), Zetellaan 54. 3630 Eisden-Maasmechelen.
Er ligt een grote parkeerplaats schuin tegenover de ingang van Connecterra.
Openingstijden: van April t/m September van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Entree €3,00 per persoon.

11 antwoorden
   • Sandra
    Sandra zegt:

    Jeeh, zo dicht bij. In Bonaire begon ik al te beseffen dat wij in een mooi gebied wonen maar het wordt steeds meer. Misschien een keer als het minder warm is samen de lange trail doen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *